Aika menee kuin siivillä enkä saa mitään aikaiseksi. Mökkiläisen ikuinen todellisuus. Toisaalta olen täysipäiväisesti työssä jota en kovin hyvin hallitse. Ja huolimatta siitä että olen viettänyt noin 50 kesää Somerniemellä, tämän seudun ihmisten syvin olemus ja sielunmaisema on jäänyt minulle hämäräksi.
Isäni vahvisti että jo hän oppi lapsuudessaan että täällä pidetään maasta kiinni. Rajariidat ovat oikeita riitoja ja vihaa pidetään vuosikausia. Kun on maasta kyse, kukaan ei jousta vaikka vernpaine nousee niin että sitä pitää lääkitä ja yöunet menee vuosikausiksi. Periaatteessa somerolaiset ovat oikein mukavaa kansaa. Vahvat naiset on kunnan kantava voima. Oikeastaan somerolaisia miehiä kuvaa hyvin että Rauli Badding Somerjoki ja Unto Mononen kuolivat nuorina viinaan. Pohjimmiltaan miehet ovat herkkiä mutta toivottomia tolloja puhumaan sydämensa syviä tuntoja muuten kuin vankassa humalatilassa ja tämä alkaa rasittaa niin sydämen, verisuonten kuin maksan ja aivojenkin toimintaa vuosien kuluessa. Naiset uurastavat ja se näkyy runsaina kulumamuutoksina. 80-vuotiaat siloposkiset emännät joita erehdyn luulemaan 60-70-vuotiaiksi jaksavat taas hoivata syöpäsairaita ja verenpaineisia miehiään ja juosta marjametsissä ja naisvoimistelussa kunhan ovat saaneet uuden lonkka- tai polviproteesin.
Miehet eivät tule vastaanotolle kuin pää kainalossa. Sirkkelivammat ovat yleisiä. Onneksi ihan irti-poikki-raajoja ei tuoda terveyskeskukseen (ellei potilas itse lähde ajamaan autollaan) vaan ambulanssi vie joko Saloon tai Forssaan sairaalaan. Vaikeimmat tapaukset menee suoraan Turkuun. Somerolaiseen mentaliteettiin sopii että jos syöpä todetaan, se on ikävä juttu mutta onhan meidän kaikkien täältä joskus lähdettävä. Ei tässä jouda sairaalassa juoksemaan kun pitää kattoa laittaa ja metsätyötkin on tehtävä ennen kuin kuolo tulee.
Muistan lapsuudesta että mökki oli työleiri. Aurinko paistoi mutta meillä siivottiin. Joka aamu lakaistiin lattiat ja matot ravisteltiin. "Ensin työ, sitten leikki" sanoi äiti varmaan joka päivä. Aamupäivällä paistoi aurinko ja iltapäivällä leikkiaikaan oli pilvistä. Voi kyllä olla että muistan väärin. Lapsena kannoimme kiviä pengerryksiin, raahasimme kaadettujen puiden oksia metsään, haravoimme, pinosimme aivan uskomattomia halkopinoja joita täällä on vieläkin, hakkasimme halkoja, sahasimme puita, seikkailimme niemessä, matkasimme kumipatjalla niemen ympäri matalasta rannasta syvään rantaan - hei... mitäs tämä on, tässähän tuli ihan huvitustakin mukaan.
Meillä oli tosi kivaa mökillä. Sateella rakensimme kerrossänkyihin majat ja luimme taskulampun valossa Aku Ankkoja. Äiti teki Rex-kakkua ainakin kerran kesässä, joimme simaa ja saimme hyvää kaupan appelsiinimehutiivistettä kunnes loppukesästä äiti taas teki Mehu-Maijalla musta-punaviinimarjamehua jota sitten tuli korvista ulos kun sitä riitti koko talveksi. Kesällä saimme Siff-Colaa, Jaffaa ja Sitruunasoodaa. Mökkikesät oli kauheita kaiken uurastuksen vuoksi, mutta kun niitä nyt muistelee, ne oli todella ihania. Opimme uimaan varhain ja sukelsimme hyvin. Kasvimaissamme kasvoi kituliasta salaattia ja retiisiä. Äidin isä, ukkimme, teki isoveljelleni ja minulle omat sahat - katkaisi tavallisen käsisahan terän lyhyemmäksi ja siinä oli 3- ja 4-vuotialle lapsille sopivat pikkusahat klapien tekoon. Ne on vieläkin tallella. Tietenkin. Mitä meidän liiteristä ei löydy, sitä ei ole olemassakaan.
Mutta ei ne työt minnekään katoa. Tulen töistä, vaihdan vaatteet, kumisaappaat jalkaan ja otan oksasakset. Raivattavaa on loputtomasti enkä edes itse näe että olen katkonut satoja oksia ja puita. Kielot ovat vallanneet koko mäen, niitä on mielettömästi. Tutkin nettikeskusteluja jaopin ettei niistä pääse mitenkään eroon. Joku väitti että repimällä niitä käsin ne hiljalleen harvenee. Joku uskoi trimmeriin. Useimmat eivät uskoneet mihinkään. Olen siis nyhtänyt kieloja käsin ja käyttänyt trimmeriä. Mäki on edelleen täynnä kielonlehtiä vaikka minulla on kielon myrkystä ihottumaa ja ranteet ovat kipeänä sekä oksasaksista että kielotaistelusta. Illalla otan Buranaa että voin hoitaa seuraavana päivänä potilaat ja työpäivän jälkeen taas käydä mökkitöiden kimppuun.
Olen toki huvitellut. Olen käynyt ratsastamassa Härkätien Ratsastuskoulussa joka on ollut tosi kivaa. Tänään kävin Forssassa kaupassa ihan vain huvikseni. Töistä Somerolta sinne on vain 23 km. Uskalsin Forssassa mennä Alkoon ostamaan valkoviiniä, Somerolla en kehtaa. Sana alkaa kylillä kiertää ja kohta kaikki tietävät montako pulloa se tohtori osti vaikka puhuu vastaanotolla että alkoholi on pahasta. No, ostin viiniä. Sehän ei ole alkoholia. Oikeastaan harva potilas tunnustaa juovansa alkoholia. Kaljahan ei ole alkoholia. Forssassa oli Koskenkorva hyvin esillä ja kun olin kassalla valkoviinieni kanssa, tultiin huolestuneena kysymään onko Carillo loppunut. En tiennyt että Carilloa juo muut kuin alkoholistit.
Olen joka ilta ollut uimassa. Useimpina iltoina on ihana aurinkoinen tyyni ilta, aurinko laskee syvän rannan puolelle ja vaikka siellä ei vielä ole laituria, olen istunut kylpytakki päällä portailla ja nauttinut kesäillasta. Käsien kivistys on sittenkin pientä. Eikä ne hyttysetkään haittaa. On upeata viettää toisenlainen kesä. Maalaislääkärinä kesämökkikunnassa ja työleirillä mökillä samaan aikaan. Oppii tuntemaan kesämökkipaikkakuntaa ihan toisella tavalla.
Naapuri tuli muka katsomaan onko Turunen tuonut veneensä lahdelle. Minuahan he tulivat katsomaan. Tuijotti pitkään, suoraan ja tiukasti kuten somerniemeläinen vanhempi nainen tekee ja totesi " Olet Paakan talon sukua, sinussa on Paakan näköä, tuollainen pitkä ja nätti". Kysyin isältä - totta se on. Olen Paakan sukua. Taatusti somerniemeläinen. Ja koti on Intiassa.