Gandhi olisi tahtonut pitää maan yhtenäisenä, mutta ei kyennyt estämään Pakistanin irrottautumista Intiasta elokuussa. Tapahtumaa seurasi hindujen ja muslimien sisällissota. Rauha saatiin samana syksynä tapahtumassa jota kutsutaan "Kalkutan ihmeeksi".
maanantai 29. joulukuuta 2008
Rautaa rajalle
Gandhi olisi tahtonut pitää maan yhtenäisenä, mutta ei kyennyt estämään Pakistanin irrottautumista Intiasta elokuussa. Tapahtumaa seurasi hindujen ja muslimien sisällissota. Rauha saatiin samana syksynä tapahtumassa jota kutsutaan "Kalkutan ihmeeksi".
torstai 18. joulukuuta 2008
Itsepäisyyttä
Ihan sama oli Brasiliassa. Sielläkin tiskiharjat olivat surkeita. Mutta kukaan ei tullut käymään Manaukseen joten olimme paikallisten versioiden varassa.
Intian Chennaissa tiskiharjamme on aivan mahdoton. Sillä ei mitenkään saa lasia tai kuppia puhtaaksi, muotoilu on täysin epäonnistunut. Epäilenkin että Vijaya käyttää sitä tiskialtaan pesuun, johon sen tukeva varsi ja suora harjasosa tuntuu luontevalta.
Aloimme miettiä josko vika onkin meissä. Pärjäämme mainiosti ilman astioiden kuivauskaappia ja Brasiliassa pesimme mutinoitta astiat kylmällä vedellä. Keittiön hanasta tuli siellä vain huoneenlämpöistä vettä. Brasiliassa oli luonnollista laittaa WC-paperit roskapönttöön ja ajatuskin että tukkisi viemäreitä niillä tuntui kuvottavalta. Intiassa ei ole mikään ongelma ottaa käyttövesi erillisestä vesikanisterista ja hampaiden harjaus pullovedellä ei ole lainkaan vaivalloista.
Se on vaan se tiskiharja. Tätä on vaikea ymmärtää. Ei minullakaan ole siihen selitystä.
maanantai 15. joulukuuta 2008
Taiteita
"Morning Raga"-elokuvassa yhdistettiin perinteinen tamilien karnaattinen musiikki ja nimenomaan Raga-laulu rock-bändiin. Karnaattinen musiikki on kaiketi suurelta osin laulua, säestys on minimaalista, laulukuviot pohjautuvat antiikin aikoihin, tekstit- joita ei missään tapauksessa ymmärrä - ovat hengellisiä. Laulu ei tehnyt ensikuulemalta suurta vaikutusta minuun, se oli minulle noin kylmiltää aivan liian vaikeata.
Täällä on nyt karnaattisen musiikin suuret festivaalit meneillään. Laulua ja tanssia on tarjolla tammikuun puoliväliin asti. Itsenäisyyspäiväillallisella tapasin Suomesta käymässä olevan Sibelius Akatemian opettajan jonka sydäntä lähellä karnaattinen musiikki on. Hän tulee vuosi toisensa jälkeen Madrasiin festivaaliaikaan. Kaveri houkutteli Finpron Silvan ja minut katsomaan Bharatanatyam-tanssia. Sekin on täysin tamilien oma muinainen tanssi, joka on viime vuosina kokenut renessanssin.
Bharatanatyam oli hienoa. Yksi tanssija ja kolme muusikkoa istuivat lattialla taustalla joista yksi lauloi, yksi soitti tamilimuunneltua viulua, yksi naputteli keveästi pientä rumpua, ja tanssinopettaja istui heidän vieressään naputtaen puukapuloita. Tanssija oli hyvin nuori, 22-vuotias tyttö, mutta äärettömän taitava. Minimalistisessa tanssissa kerrottiin tarinaa, hyvin pienet eleet, sormen liike, kulmakarvojen kohotus, silmät kertoivat uskomattoman hienosti tarinaa. Tanssissa oli hyvin raskaita osia, käännytään hiljalleen yhdellä jalalla seisten puoliympyrää muuten täysin liikkumattomana, hymyillen koko ajan - suorastaan akrobatiaa. Laulu oli vain taustamusiikkina, tanssija kertoi tarinan. Tähän haksahdin heti, haluan nähdä muitakin bharatanatyam-tanssijoita. Eiköhän siihen tule mahdollisuuksia.
sunnuntai 14. joulukuuta 2008
Elokuvissa
Elokuvat ovat valtavan suosittuja! Intiassa on oikeasti kaksi kansaa yhdistävää tekijää - kriketti ja elokuvat. Niihin suhtaudutaan intohimoisesti. Enkä kummastakaan tiedä yhtään mitään.
Emme menneet leffateatteriin vaan Global Adjustmentiin muutaman muun ulkomaalaisen kanssa katsomaan meille sopivaksi valittua intialaisen elokuvateollisuuden tuotosta. Ainakin alkuun leffan pitäisi olla lyhyempi kuin normaali 3 tuntia, ja kieli englanti.
Global Adjustment oli pyytänyt paikallisen elokuvatähden esittelemään leffan. Olisi kiva kertoa näyttelijän nimi, mutta unohdin sen. En tuntenut häntä entuudestaan, kuten en tunne yhtään muutakaan intialaista näyttelijää. Minulle on kerrottu että nimeni "Karina" on huippusuosittu ja saan monia kaimoja päivittäin kun vanhemmat antavat tyttärilleen nimen "Kareena" tämän hetken ihaillumman näyttelijättären mukaan.
Mumbain Bollywood on vain osa Intian filmiteollisuutta. Chennain Kodambakkamissa on Kollywood, valtava tamilinkielinen elokuvakeskus. Asiallinen sanomalehti The Hindukin yltyy juoruamaan filmitähtien tekemisistä ja pukeutumisista.
"Morning Raga" oli hyvä elokuva. Äiti lähtee bussilla Hyderabadiin siskonsa kanssa saatuaan mahdollisuuden esittää viulunsoittoaan. Bussi suistuu jokeen väistäessään rattijuopon ohjaamaa autoa. Rattijuoppo, äiti ja siskon poika kuolevat. 20 vuotta myöhemmin Hyderabadissa yksinäinen nuori mies haluaa muusikoksi ja menee kotikyläänsä etsimään äitinsä viulua. Poika on jäädä kylässään kaupunkilaisheitukan ajaman auton alle. Heistä tulee sankaripari. Tytön isä oli se rattijuoppo, äidin sisko laulaa pojan bändin säestyksellä valtaisalla menestyksellä, hyväksyy pojan kuolleen poikansa tilalle, poika soittaa äitinsä viulua, vastahakoinen isä huomaa poikansa lahjat, onnellinen loppu.
Vain tanssi puuttui mutta sitä menemme katsomaan leffateatteriin. Elokuvalipun hinta on 50 sentistä ylöspäin. Ostoskeskuksen hienossa leffateatterissa se maksaa liki neljä euroa.
lauantai 13. joulukuuta 2008
Tulivatko tavarat sittenkään
Meiltä on tulossa Manauksesta pari kuutiota lentorahtina. Kun nuo tavarat pakattiin vasta lähtömme jälkeen (samana ja seuraavana päivänä), tiesimme, että tavarat eivät ehtisi ihan samaan koneeseen meidän kanssamme, mutta kuvittelimme niitten tulevan viimeistään seuraavalla viikolla. Emme olleet tainneet lukea omia blogejamme brasilialaisesta byrokratiasta ja tehokkuudesta.
Lähdimme Manauksesta 11.11 ja tavaroittemme pakkaaminen oli valmis 12.11.
Kun tavaroita ei ollut kuulunut seuraavalla eikä edes sitä seuraavalla viikolla, pyysin tilanneselvitystä. Sain 3.12 päivätyn viestin, jossa kerrottiin tavaroitten juuttuneen Manauksessa tulliin viikoksi (ihan joka maassa ei pysytytäkään siihen, että maasta lähtevät tavarat juuttuvat tulliin). Tämän mukaan kuormamme olisi siis lähtenyt Manauksesta noin 19.11. Kuljetusliikkeen mukaan lentoyhtiö oli onnistunut möheltämään ja osa tavaroista oli lennätetty Sao Pauloon ja osa Rioon. Samassa viestissä kerrottiin, että Sao Paulossa seikkailleet tavarat saapuvat samana päivänä Rioon, minkä jälkeen koko kuorma lähetetään välittömästi Chennaihin.
Kului taas viikko, ilman että olisimme saaneet edes viestiä saapumispäivästä. Vastaus tämänkertaisen yhteydenottooni oli, että Manauksen tulli oli viivyttänyt lähetystä ja tavarat olivat saapuneet samana päivänä (9.12) Rioon. En todellakaan tiedä oliko osa tavaroista missään vaiheessa Sao Paulossa (ja matkusti sieltä 300 km Rioon 6 päivässä) vai oliko kaikki unohtunut Manaukseen.
10.12 saimme lupaavan viestin kuljetusyhtiön intialaiselta agentilta: "olemme kuulleet, että aiotte muuttaa lähiaikoina Intiaan". Vastasimme asian olevan näin paitsi, että saavuimme jo neljä viikkoa sitten. Kaikki hyvin, kun kerran olemme jo saapuneet, he antavat välittömästi Brasiliaan luvan lähettää kuorma ja ilmoittavat sitten meille arvioidun saapumisajan.
Emme tiedä vielä milloin kuorma tulee. Minä lähden jouluksi Suomeen ensi viikonloppuna (Pirkko jo sitä ennen). Tullausta varten minun (tai ainakin passini) on oltava maassa. Eli taidamme nähdä tavaramme aikaisintaan 5.1 alkavalla viikolla. Kuljetusajaksi tulee 8 viikkoa. Alatte ehkä ymmärtää mitä olen tarkoittanut kun olen sanonut, että Manaus on logistisesti haastava paikka tehtaalle.
Tunikaostoksilla
Maahanmuutossa auttava firma, Global Adjustment, oli kehoittanut minua useammin piipahtamaan heidän toimistossa joten kävin sieltä kysymässä parhaat tunika-apajat. Monisha pyysi Babun, kuskin, paikalle ja selitti kaupat tamiliksi jotta ne varmasti löytyisi. Vaikka nykyään pärjäämme hyvin kaksistaankin kun alan hiljalleen ymmärtää Babun englantia.
Ajoimme T.Nagariin. Nämä Madrasin kaupungiosien nimet ovat niin hauskoja. Jotkut nimet lyhennetään, joitain ei. Thyagaraya Nagar on T.Nagar, asumme R.A.Puramissa eikä tarvitse kirjoittaa Raja Annamalai Puram. Nagar on sanskriitiksi 'kaupunki' ja puram 'vallitettu kaupunki'. On Anna Nagar, Besant Nagar, V.Nagar, KK Nagar, on N.Puram, Gopala Puram. ECR on East Coast Road. Mutta miksi edes britit eivät lyhentäneet Nungambakkam High Roadia, josta edelleen puhutaan Nungambakkamina eikä Mahatma Gandhi Salai. Vaan on minunkin kieleni jo taipunut näihin nimiin, joista osa on englantia, osa sanskriittia, tamilia tai jotain muuta vaikeata kieltä tai useimmiten kaikkien näiden yhdistelmiä.
Babu siis ajoi T.Nagariin jossa on valtavasti kauppoja. Samoin jalkakäytävillä on vieri vieressä myyntikojuja joista voi ostaa ihan mitä vaan. Kävin kuitenkin vain suurissa vaatekaupoissa. Viisikerroksisia tavarataloja täynnä kankaita, sareja, tunikoita ja suppea valikoima länsimaisia vaatteita. Ja kauppa on ihan kirjaimellisesti täynnä. Ja paljon ihmisiä. Hyvämaineisia kauppoja joissa myydään hyvää tavaraa. Ohimenevästi tuli mieleen paloturvallisuus, mutta tämäkin kauppa oli ollut pystyssä 84 vuotta, ja tuntui edelleen voivan hyvin, ja unohdin koko asian.
Valitsin hienot tunikat väljine housuineen ja kysyin missä on huiveja. Sain heti oppaakseni jonkinlaisen Personal Shopperin, kaverin joka seurasi minua katutasosta neljänteen kerrokseen "haluatko katsoa miesten vaatteita?", "katsotko sareja?", "silkkikangasta?", "erittäin hienoja länsimaisia vaatteita?". Kaupoissa on kaksi hissiä jotka ovat jatkuvasti tupaten täynnä, hissinkuljettajakin vielä lisänä. Paikalliseen tapaan hissiä odotellassa kuuluu niitä hissin kutsunappuloita naputella koko ajan. Molempia vuorotellen. Lopulta se hissi tuleekin. Tai sitten halusin harmittavasti kävellä kapeita portaita kellarikerrokseen ja taas sinne ylimpään kerrokseen, Personal Shopperin kanssa.
Tuollainen Personal Shopper on aika kiva. En päässyt itse vaeltamaan vapaasti osastoilla ja tekemään hätiköityjä impulssiostoksia vaan minut vietiin aina sille tiskille mitä nyt satuin keksimään. Ja Personal Shopperini kertoi myyjälle että etsin huivia ja myyjä levitti läjittäin huiveja eteeni. En ollut ostamassa muuta kuin ne jo valitut tunikat, mutta oli hauska kulkea ja katsoa miten shoppaillaan.
Kadulle tullessani soitin Babun hakemaan minua. T.Nagarin parkkipaikat ovat kortilla ja yli tunnin shoppailuni ajan Babu oli ajanut kortterirallia muiden autojen ja autorikshojen kanssa. Ei kovinkaan ekologista. Mutta alan ymmärtää miksi Intiaan on tultu yli parin tuhannen vuoden ajan shoppailemaan.
Joululauluja brittien kanssa
Vaikka tapasin konsulin rouvan lippuja ostaessani konsulaatin pihalla, portilla oli tehostetut turvatarkastukset kuten kaikkialla Chennaissa. Tavarataloihin ja ostoskeskuksiinkin kuljetaan metallinpaljastimien läpi. Madrasin tarkastajat tuntuvat olevan varsin aloittelijoita alalla, kaupunki on ollut niin turvallinen että tämä on ihan uutta kaikille.
Konsulin rouva kertoi joululaulutilaisuuden olevan heidän kodissaan. Hyväntekeväisyystilaisuus jossa kerätään rahaa kolmelle Chennaissa asuvalle iäkkäälle britille, jotka ovat nuorina avioituneet tänne ja jääneet ilman eläkettä.
Ilta oli kiva ja kodikas. Kuutisenkymmentä ihmistä, perheitä. Yhteislauluna joululauluja, naposteltavaa ja kuumaa viiniä.
En tiedä miten niitä brittejä voi olla niin paljon täällä. Emme saaneet selville mitä ne yleensä tekevät. Brittifirmoja ei Chennaissa ole. Ja vielä nämä hienot nimitykset - British High Commission ja Deputy High Commission. Onko Britannian Intian suurlähettiläs suomeksi kenraalikuvernööri? Olimme nyt sitten laulamassa jolulauluja apulaiskenraalikuvernöörin kotona. Olikin ihan sellainen tunne että täällä sitä ollaan Englannin alusmaissa. Ei niin että "God Save Queen" olisi kuulunut repertuaariin, mutta kuningatar katsoi kyllä tiukkana seinällä taulussa. Kaikki lähetystöt ovat New Delhissä, ja Briteillä on näitä konsulaatteja lisäksi Mumbaissa, Kolkatassa ja Chennaissa. Ja sattui se kenraalikuvernöörikin, suurlähettiläs, olemaan paikalla.
torstai 11. joulukuuta 2008
Tavarat tulivat
Chennaissa rekat eivät liiku päivällä. Liikenne on muutenkin tukossa. Yhdellä rekalla lakoaisi tuhansia kävelijöitä, pyöräilijöitä ja autorikshoja matkustajineen. Tavaramme tuotiin maanantain ja tiistain välisenä yönä. Laatikot ja pakatut mööpelit kannettiin sisään ja tiistaina puretaan.
Purkaminen tehtiin kahden päivän aikana. Tässä on jo monet ennakkoluulot karisseet - nyt katsoin kuinka hellästi ja varoen muuttomiehet purkivat tavaroitani pitäen tarkkaa kirjaa puretuista laatikoista. Suomessa vastaavat kaverit, pakkaajat, taas olivat olleet luvattoman kelvottomia. Lasikaapin helposti irroitettavia seiniä ei oltu otettu pois, kaappi vain kääritty aaltopahviin. Lasit rikki. Peili samoin pakattuna - rikki sekin. Laakkosen tekemät jykevät kirjahyllyt oli saatu hajalle. Philadelphia-aiheinen lasipallo pelkkään paperiin kääritty ja laitettu painavien koriste-esineiden alle - paljon sirpaleita ja Benjamin Franklinin kaula katki.
Onneksi ollaan Intiassa. Osaavia korjaajia löytyy. Muuttofirma hoitaa asian. Myös isänäidin Husqvarna-ompelukoneen rautajalat saadaan kuntoon ja uusia osia löytyy niin että poljettavasta tulee vielä toimintakuntoinen! Joka kadunkulmassahan täällä on samanlaisia ompelukoneita joilla ompelija lyhentää tuossa tuokiossa housut muutamalla rupialla. Summa on niin pieni että hinta pitää jo laskea penneissä.
Yksi ongelma korjausten kanssa on. Laakkosen teak-hyllyt olivatkin lastulevyä. Lastulevyä ei ole Chennaissa. Tulee sitten täyspuiset.
Koska korjauksia ei ole tehty, arvolasit ja kirjat ovat vielä levällään. Samoin päädyimme palauttamaan muutamat Salcompin nojatuolit jotka jätimme olohuoneeseen telkkarituoleiksi, mutta huoneesta tuli liian täyden oloinen. Lahjoitamme kesätyöpalkallani 1975 ostamani Rintalan sängyn ja Amerikan Ikeasta kulkeutuneen keittiön pöydän ja jotain muuta pienempää meille turhaa tavaraa. Eli onhan meillä vielä tavaraa odottamassa poisvientiä.
Kolme makuupussia ja makuualustat eivät varmaan kuulu Chennaihin ja taitavat matkata jossain vaiheessa Suomeen. Samoin Somerniemelle viedyn puutarhakaluston aurinkovarjon kangas on tällä hetkellä aivan turhaan levitettynä vierashuoneen sängylle. Toivotaan että ensi kesänä Somerniemellä paistaa aurinko, varjo tulee kyllä mökille!
Brasiliassa meillä ei ollut omia huonekaluja. Nyt huomaamme kuinka ihana tunne onkaan olla omien romujen keskellä. Talosta tuli heti koti. Ilkan Aimo-nalle ja pupu, Antin sählypokaalit ja Pian Bernie-koira ja vauvatyynykin on täällä. Isopapan šapoklakki-hattukin löytyi vihdoin - Ilkalle tiedoksi.
maanantai 8. joulukuuta 2008
Rantaa, valoa ja vessoja
Näyttää tosiaan siltä ettei intialaiset ole auringonpalvojia. Kuten melkein kaikki Intiassa, on mietittävä uskontoa. Tämänhetkisen ymmärrykseni mukaan suuri osa hinduismista liittyy tietoon, tiedonhankintaan, oppimiseen, muistiin, ajatteluun, henkisyyteen. Valo on toki tärkeä. Valo symbolisoi tietoa, pimeys tietämättömyyttä. Liki jokaisessa intialaisessa kodissa sytytetään öljylamppu joka aamu ja taas illalla hämärän tullessa. Kodeissa on pieni alttari jossa on lampun paikka. Miksei sähkölamppu käy?
Siis valo on tärkeä. Mutta auringonjumala Suryan tehtävä ei ole suojella rannalla makoajia ja itsensäkäristäjiä, vaan ylläpitää elämää, kasvua ja syntymää.
Kävelymatkan päässä meiltä, Madras-klubin uima-altaat
Fisherman's Cove 40 kilometriä Chennaista etelään
Intian kylissä naiset menevät joukolla lähipellolle hämärän tullessa ja ennen auringonnousua tarpeilleen. Miesten ei tarvitse olla häveliäitä. Suomalaisena olen tottunut porttikongeihin pissaaviin kännisiin joten julkipissaus ei ole uutta. Amerikkalaiselle se on suurempi järkytys. Miehiä näkee tarpeillaan missä vain. Kaupungin vieressä oleva kilometrien mittainen hiekkaranta on tietty yksi parhaimpia paikkoja.
sunnuntai 7. joulukuuta 2008
Rantaelämää...
Aina unohdun johonkin muuhun kuin siihen mistä piti kirjoittaa. Olimme viikko sitten omin päin, ihan itse omalla autolla, itse ajaen, tutkimassa Chennain kuuluisaa hiekkarantaa, Marina Beachia.
lauantai 6. joulukuuta 2008
Itsenäisyyspäivän viettoa
Aamulla olimme isänmaallisesti suomalaisten kanssa kalatorilla. Mikko on aina niin innostunut näistä kuolleista kaloista ja äyriäisistä ja nyt kävi niin, että myös Mikon työkaveri kiinalaisen vaimonsa kanssa käy mielellään ostamassa kalansa torilta. Lisäksi Finpron Chennain uuden toimiston ainoa työntekijä Silva tuli mukaan.
Siinä niitä kaloja, jättikatkarapuja, taskurapuja ja mustekaloja sitten on:Hinnat ei päätä huimaa ja Matin vaimo on ilmeisesti kiinalaiseen tapaan mestari tinkimään jo muutenkin mitättömistä hinnoista. Tuntui että hänelle se viimeinen hinta, vaikka olisi 8 senttiä edellistä tarjousta alempi, on pakko saada läpi. Me oltaisiin ihan suosiolla maksettu vaikka 20 senttiä suurempi hinta eikä olisi tarvinnut puolta tuntia tingata yhden kojun edessä.
Samoin kuin torilla, myös ravintoloissa hinnat ovat edullisia. Kun syömme hyvän illallisen jälkiruokineen, maksamme siinä 10-16 euroa yhteensä.
Olemme viime päivinä syöneet kotona Vijayan laittamaa intialaista ruokaa illalliseksi. Ravintolassa voi sitten syödä jotain muuta kuin intialaista. Vaikka hedelmät ovat Manauksessa parempia, ruoka on Madrasissa monipuolisempaa ja maukkaampaa. Kivaa vaihtelua!
Mutta nyt sinne kunniakonsulin bileisiin!
Vähän erilainen alku
Toimimme matalakatteisessa bisneksessä, jossa kilpailijoista erottuminen on vaikeaa. Tuotteet ovat jokseenkin samanlaiset; laatu on reunaehto, joka jokaisen on täytettävä; joustavuudella ja hyvällä palvelulla voi saada jonkun prosentin kymmenyksen suuremman osuuden asiakkaan tilauksista. Hinta on kuitenkin tärkein valintakriteeri, joten kustannusjohtajuus on itsestäänselvä strategia. Intiassa työvoimakustannukset ovat alemmat kuin Kiinassa ja eron odotetaan lähivuosina kasvavan. Työvoimakustannukset ovat kasvaneet erityisen jyrkästi Etelä-Kiinassa, jossa suurin tehtaamme sijaitsee.
Kun sovimme keväällä siirtyisestäni Brasiliasta Intiaan, haasteena oli kasvattaa yksiköstä nopeasti Kiinan tehtaan rinnalle toinen iso tehdas palvelemaan asiakkaita globaalisti; oli selvää, että kaikki kasvu kannattaisi suunnata Intiaan.
Se oli silloin se.
Kiinan ja Intian välinen kustannusero on kyllä säilynyt ja varmaan edelleen kasvaa. Tosin Kiinan hallitus ei ehkä pyri enää aktiivisesti työntämään valmistavaa teollisuutta Guazhaosta sisämaahan, teollisuus katoaa sieltä ihan omia aikojaankin. Vielä kesällä teollisuus ja analyytikot ennustivat maailman matkapuhelinmarkkinoitten kasvavan ensi vuonna 10% luokkaa. Nyt ennusteet vaihtelevat viiden ja 25 prosentin pudotuksen välillä. Eli ei ole kyse siitä, mihin kasvu suunnataan, vaan mihin kapasiteetin vähentäminen suunnataan.
Sen sijaan, että olisimme kasvattamassa työvoimaa parista tuhannesta jonnekin 3000 kieppeille ensi vuonna, jouduimme jo vähentämään viitisen sataa. Ei mitenkään riemastuttava ensimmäinen tehtävä uudessa paikassa (olin ollut täällä tasan kaksi viikkoa kun päätös oli tehtävä). No, ainakaan en taida tällä kertaa saada liian pehmon ja empaattisen mainetta, kuten joskus aikaisemmin.
torstai 4. joulukuuta 2008
Joululounas klubilla
Ohjelma oli aika vaatimaton, mutta tunnelma kodikas. Paikalla oli yksi pianonsoittaja ja me naiset vikisimme joitain joululauluja, joihin vanhukset yhtyivät. Olikin parempi antaa vieraiden laulaa, heiltä lähti ääntäkin enemmän ja he muistivat sanatkin. OWC-naisista kun puolet taisi olla muita kuin brittejä tai amerikkalaisia joten englanninkieliset joululaulut olivat hieman hakusessa.
Seisovasta pöydästä sai hyvää intialaista ruokaa. Jälkiruokana oli brittityyppinen mössö, jonkinlainen Pappilan hätävara, josta pidettiin kovasti. Samoin suklaavaahto katosi nopeasti.
Seurustelu vanhusten kanssa oli laimeata, he istuivat omissa pöydissään, OWC-naiset omissaan. Ehkä ihan hyvä näin. Lounaan jälkeen vanhukset kiertelivät klubin puistossa, nauttivat kauniista näkymästä ja tuntuivat viihtyvän hyvin.
Minäkin viihdyin hyvin. On aina hauska tutustua uusiin ihmisiin ja tapasin monta naista joita en ollut vielä törmännyt ja tuttujakin on jo kertynyt. Oikein kivoja ihmisiä. Ja nautin minäkin Madras-klubin puistosta kiertäen kaikki paikat jotka olivat auki.
keskiviikko 3. joulukuuta 2008
Elämänmuutosta
Minihameet ja spaghettiolkaimiset topit jätin Brasiliaan. Siellä kaikki oli kireätä ja niukkaa. Vartalon esilletuominen oli positiivista. Täällä pitää peittää. Hameen on hyvä ulottua polven alle, ja puserossa kuuluisi olla hihat. Kyllä hihattomia näkee ja niitä voi käyttää. Nuoret intialaiset naiset konservatiivisessa Madrasissa käyttävät jopa niitä pieniä toppeja ja minihameitakin, usein kyllä legginsien kanssa niin ettei jalat ole aivan paljaana näkyvissä.
Kuumuudesta huolimatta pitkät housut tai farkut on aina varma valinta. Ulkomaalaisnaiset suosivat polven ja nilkan väliin ulottuvia capri-housuja kompromissina. Nyt minullakin on niitä vaikken ole koskaan erityisemmin pitänyt niistä. Jotenkin ne tuntuu kuitenkin vilpoisemmilta kuin farkut.
maanantai 1. joulukuuta 2008
Puutarhasta ei ole kuin riesaa
Onneksi soitin heti aamulla vuokraemännän, Preman, suosittelemalle puutarhurille ja pyysin katsomaan pihaani, sillä heti sen jälkeen soitti Prema sanoen tuovansa muutaman kasvin jotka voimme yhdessä istuttaa. Prema miehineen saapui paikalle. Mies oli hiljaa kuten yleensä. Ehdotin josko hän menisi patiolle istumaan, mutta Prema huitaisi "hän voi istua taksissa". Se siitä intialaisnaisten heikosta asemasta ...
No, tutkimme yhdessä kasvit. Hienot kirjovehkat ovat roskakasveja ja joutavat takapihalle.
Aidalle kipuava suurilehtinen tuuhea kasvi oli samoin roska. Nokkosen näköinen oli arvokas kukkiva kasvi. Kirjoitin kynä sauhuten vihkooni yrittäen kuvata eri kasveja ja niiden paikkoja jotta tiedän mikä on arvokas ja mikä roska.
Hetken kuluttua tuli pieni kuorma-auto portille ja kaksi miestä kantoi pihalle puun ja lukuisia pieniä viherkasveja (joista tulee myöhemmin kukkia). Yhdessä kasvien istuttaminen tarkoitti onneksi sitä että Prema sanoi "puu olisi hyvä tässä, vai mitä mieltä olet?" ja minä sanoin että se on mainio paikka ja miehet kaivoivat kuopat ja tekivät likaisen työn. Yritin esittää tietäväni asioista jotain ja kommentoin auringon paistavan kyseiseen paikkaan, "toivottavasti ei liikaa". Uusi puutarhuri tuli paikalle. Prema puhui tamilia puutarhurin kanssa ja välillä he käänsivät puheen englanniksi jotta minäkin ymmärrän jotain. Ilmeisesti Vijaya oli hälyyttänyt myös oman puutarhurimme, Moorthyn, paikalle.
Tämä puu, joka ei kunnolla näy, on erityisen arvokas, hyvin harvinainen Chennaissa. Palmu on jo ruukkuineen siirretty katetun terassin alle oven viereen. Kuvassa oleva nainen oli Moorthyn apuri, joka kitkee rikkaruohot ja poistaa pudonneet lehdet ja oksat.
Meitä oli pihalla vartija, autonkuljettaja, kaksi puutarhuria, ne kaksi miestä Kasvitieteellisestä puutarhasta, kotiapulainen, Prema ja minä. Preman mies istui taksissa ja taksinkuljettaja seisoi tiellä. Prema väänsi ehtoja ja vaatimuksia ja sopi palkkiota uuden puutarhurin kanssa, puhui Moorthyn kanssa ja antoi istutusohjeita puutarhan kavereille. Aurinko paistoi ja oli kostean kuuma, olimme kaikki hiessä seistyämme kaksi tuntia pihalla.
Lopputuloksena Moorthy hoitaa päivittäisen kastelun, uusi puutarhuri tulee huomenna listaamaan joka ainoan kasvin ja tekemään kartan jotta Madam (siis minä) voi seurata onko kukkaset paikallaan, puutarhuri pakotettiin lupaamaan ettei yhtä ainutta kasvia varasteta. Selitin Moorthylle että hän on tehnyt hyvää työtä ja on hyvä puutarhuri jonka haluaisin jatkavan meillä, mutta firmalle (varmaan Salcomp?) on nyt suositeltu tätä uutta puutarhuria. Katsotaan nelisen kuukautta ja jos en ole tyytyväinen, otan yhteyttä Moorthyyn.
Illalla puhelimeni soi. Mikko erehtyi vastaamaan. Prema antoi vielä Mikollekin neuvoja kuinka tarkka pitää olla sen listan ja puutarhakartan kanssa ja puutarhuria on vahdittava, "kaikki ne varastavat kukkia".
Vuokraemäntämme voi tämän perusteella kuulostaa vaaralliselta, mutta hän on hyvin mukava, hienostunut vanha rouva jolla on kaiken lisäksi mahtava huumorintaju.
Mrs. Prema antaa hyviä neuvoja
Vuokranantajat
Alueella on osavaltion virka-asuntoja, lääkäreitä, juristeja. Talot on tiuhaan rakennettu, mutta suuria. Yllätyin kun vuokrasopimuksessamme väitettiin talomme olevan 550 m2. Se ei tunnu niin suurelta. Voi olla että patiot ja parvekkeet on laskettu mukaan neliöihin, mutta huoneet ovat suuria, kylpyhuoneet suomalaisen makuuhuoneen kokoisia (vaikka ei mitenkään luksusluokkaa muuten, intialaiset eivät välitä kylpyhuoneista, WC:eistä tai keittiöistä), talon käytävät ovat väljiä. Ainakin nyt joka askel kaikuu kun meillä ei ole yhtään mattoa ja seinät ovat paljaat - tavaramme eivät ole saapuneet.
Vuokraisäntämme on Bombayssa asuva vanhahko pariskunta. Sanon tarkoituksella Bombay, koska rouva on 75, mies 83 vuotta ja heille on olemassa vain Madras ja Bombay ja kaikki vanhat brittiajan nimet. Pariskunta on itse asunut talossa vain muutaman kuukauden. Sen jälkeen he lähtivät diplomaatteina kiertämään maailmaa. Minun ikäiset lapset asettuivat USAan ja eläkkeelle jäätyään pariskunta asettui Bombayhin.
Mutta Madrasissa heillä on meidän talomme lisäksi toinen suurempi talo. Pariskunta matkasi Bombaysta Madrasiin arvioimaan olemmeko kelvollisia asumaan heidän talossaan. Ilmeisesti läpäisimme testin ja jatkoimme vuokrasopimusta kahdeksi vuodeksi.
Omistajia ei talon kunto liiemmin kiinnostanut. Keittiön vuotava seinä joka johtuu katon vesitiivisteiden hapertumisesta ei heitä kiinnostanut. Rouvaa kiinnosti vain puutarha joka hänen mielestään oli kamala. Yhtään kukkivaa kasvia ei ole vaikka hän kaksi vuotta sitten oli niitä ostanut. "Minne ne ovat hävinneet?" Puutarhurin puheista olin käsittänyt että kukkivat kukat, joita itsekin olin kaivannut, olivat kuolleet. "Puutarhuri on myynyt ne. Sitä ne tekee. Niiden kanssa pitää olla tiukka."
Rouva kävi ostamassa kymmenen ruukkua kukkivia kasveja ja lupasi toimittaa vielä kukkivan puun. En oikein tiedä miten saamme kaiken mahtumaan pihalle, alue on kuitenkin varsin pieni.
Erikseen rouva toi vielä naapurissa asuvan ystävänsä puutarhurin yhteystiedot. Jotenkin on aika selvää että vuokrasopimukseemme tuli nyt myös ehto että nykyinen puutarhurimme saa lähteä ja vaihdamme tähän toiseen. Tämähän aiheuttaa jo stressiä. En ole mikään puutarhaihminen ja nyt on tunne että joku tässä vieressä valvoo pihamme kukkaloiston kehitystä. Uups.
Mutta pidämme talosta ja talon sijainnista. Kaikki on lähellä. Voimme poukkaista iltaisin ulos syömään ja lähes rajaton ravintoloiden valinnanvara on lyhyen matkan päässä. Ekspateilla on yleensä valittavana tämä keskustan alue ja sitten "BeachHouse-alue". Rannalla oleviin taloihin on meiltä puolen tunnin ajo, ruuhkassa enemmän. Sieltä spontaani kaupunkiin lähtö on hankalampaa. Ranta kuulostaa hienolta, mutta se ei ole uima-ranta, rannat ovat likaisia. Intialaiset eivät ole auringonpalvojia. Rantataloissa on usein oma uima-allas, suuret puutarhat ja talot ovat suurempia. No, meidän 550 m2 riittänee meille kahdelle ja ilmeisesti tämän pienenkin puutarhan kanssa joudun ylittämään itseni jotta vuokraemännän standardit täyttyvät.
Tätä kirjoittaessani rouva soitti ja kertoi tuovansa jälleen uusia kasveja ja näyttää mihin ne tullaan sijoittamaan. Keskiviikkona pariskunta onneksi lähtee takaisin Mumbaihin...
lauantai 29. marraskuuta 2008
Puuhastelua
Tapasin Annan, ruotsalaisen toimittajan, joka on täällä miehensä työn vuoksi. Anna on valtavan tehokas. Yritti päästä televisiotoimittajaksi kuten oli ollut Ruotsissakin, mutta päätyi free-lancena kirjoittamaan juttuja ruotsalaisiin lehtiin ja lisäksi paikalliset ekspattilehdet täyttyvät Annan jutuista. Hyvin usein Anna kirjoittaa ruotsalaisista jotka tekevät jotain merkittävää.
Se Hand-in-Hand-järjestö jossa Salcomp on sponsorina on tietenkin ruotsalainen. Sen puitteissa tulee ruotsalaisia opiskelijoita 3-6 kuukaudeksi tekemään jotain hyödyllistä - nyt kaksi tyttöä yrittää saada Chennain jätehuoltoa kuntoon ja opettavat ettei kompostointi ole likaista hommaa vaan jätteiden kierrätys kuuluu kaikille. Täällä kun jätteidenkierrätys on sikäli ekologista että on lupa penkoa roskikset. Ensin kotiapulaiset ja vartijat penkovat ja valikoivat mitä tarvitsevat, sitten roskankuljettajat ja kaatopaikalta vielä pengotaan. Voi olla että ketju jatkuu vaikka kuinka pitkälle, en ole perehtynyt kierrätykseen. Minä olen siinä päässä joka laittaa roskat roskikseen.
Anna siis kirjoittaa. Lenaa, joka vasta onkin touhukas, en ole tavannut. Lena perusti 15 vuotta sitten Madrasiin koulun köyhille lapsille, johtaa, opettaa, vaatettaa lapset, kerää lahoitusrahaa ja maksaa muille opettajille palkan.
Maria on miehensä mukana täällä parin vuoden ajan ja hoitaa vapaaehtoislääkärinä Lenan koulun oppilaat, oppilaiden vanhemmat ja sen lisäksi vielä yhden orpokodin lapset. Mariaakaan en vielä ole tavannut.
Ja Lisa! Lisa on töissä kuten ruotsalainen miehensäkin, mutta molemmat käyvät lähes joka aamu klo 5.30-6.15 ratsastamassa. Sen lisäksi Lisa on aloittanut tallilla kouluratsastuksen opettamisen aamuisin ennen töihin menoa, aikaisemmin talli keskittyi estehyppyyn. Lisakaan en ole tavannut vielä, sateiden vuoksi ei nyt ratsasteta mutavellissä eikä tallitapaamista ole järjestynyt.
Tapasin siis yhden ruotsalaisen ja sain listan muista ruotsalaisista joita olisi hyvä tavata jotta voin tehdä sitä mitä haluan. Luulin että amerikkalaiset ovat touhukkaita, mutta taitaa ollakin ruotsalaiset.
torstai 27. marraskuuta 2008
Koillismonsuuni
Mumbain terrori-isku
Tänä aamuna avasin BBC:n uutiset ja katsoin kuten muukin maailma Mumbain terrori-iskujen raportointia. Kaikki uutiskanavat täyttyivät samasta aiheesta. Yllätyshyökkäys suunnitelmallisuudessaan järkytti Intiaa vahvasti.
Tietenkin heti ajattelin omaa turvallisuutta. Iskut kohdistuivat turistialueisiin ja ilmeisesti eniten amerikkalaisen ja brittipassin kanssa liikkuiin. Onko ulkomaalainen turvassa? Pitääkö värjätä hiukset mustiksi etten erotu niin selvästi paikallisista? Onko Chennai turvallinen?
Sitten katsoin karttaa. Mumbai on länsirannalla 1400 kilometrin päässä Chennaista. Mumbai on Intian suurin kaupunki ja tärkein business- ja turistikaupunki. Intian pörssi on Mumbaissa. Poliittinen keskus on Delhi.
Seurataan uutisia. Emme ole yksin täällä, Intiassa on valtavasti ulkomaalaisia, niin turistina kuin pysyvästi tai väliaikaisesti asuvia. Mutta taidan pitää kopiota Suomen passistani jatkuvasti mukana.
keskiviikko 26. marraskuuta 2008
Tapahtuu Tamil Nadun televisiossa
Sosiaalista elämää
Sunnuntaina oli ekspatriaattiyhteisön valokuvakilpailu. Kuvittelimme tapaavan kodikaasti viitisenkymmentä ulkomaalaista joiden kanssa on helppo jutustella. Tilaisuus olikin suuressa hotellissa ja paikalla oli yli neljäsataa ihmistä! Minun kehoituksestani Mikko oli lähettänyt yhden kännykällä räpsäistyn kuvan kilpaan, joka ei kyllä ollut edes esillä - valokuvat olivat aivan ammattilaisluokkaa.
No, se ei haitannut. Oli tanssiesityksiä ja palkintoja jaettiin ja syötiin brunssi ja seurusteltiin. Tapasimme ikäisemme hollantilaispariskunnan ja olin toissapäivänä jo rouva Bernadetten kanssa katsomassa verho- ja lamppukauppoja ja lounaalla. Myös muita lyhyitä kontakteja tuli - parhaimman paikallisen sairaalan amerikkalainen johtaja, joka laittoi yhteystietoni sairaalan tutkimusosastolle eteenpäin - yritän järjestää itselleni sinne tapaamista.
Tänään oli Overseas Womens Club Newcomers Coffee. Pääasiassa amerikkalaisten naisten kerho, jossa on jäseniä 30 eri maasta. Kaikki eivät tosiaan olleet tuoreita Chennaissa, useimmat ensikertalaiset olivat jo asuneet 2-6 kuukautta täällä. Intialaisia paluumuuttajia - niitä jotka ovat ikänsä asuneet USAssa tai UK:ssa, kiertäviä ekspatteja jotka ovat olleet monissa maissa, niitä jotka ovat ensimmäisellä ulkomaankomennuksella. Amerikkalaisia, Hongkongista, Italiasta, Saksasta, Etelä-Amerikasta. Nyt alkuun pitää sopia menevänsä melkein minne vain. Ensi viikolla kirjakerho ja Madras Klubin lounas, jotain hyväntekeväisyysjoulutapahtumia. OWC ylläpitää orpokotia, vammaisten lasten kotia, vanhainkotia ja jotain muuta vastaavaa. Näissä paikoissa vietetään mukaeltua joulujuhlaa - kristillisessä mielessä ei tietenkään.
Yksi jäsenistä mainosti paikallista Brittiklubia. Luulin ettei sinne pääse jäseneksi, mutta pyysin yrittämään meitä klubin joulujuhlaan ja mahdollisesti jäseneksi. Olisi kiva kuulua johonkin klubiin, olla joku paikka minne mennä lounastamaan tuttujen kanssa tai vain vetelehtimään. Kuvittelen edelleen että nuo klubit ovat Wodehousen Jeeves-kirjojen tapaisia velttoilijoiden paikkoja.
Sovin lähteväni ikäiseni USAn intialaisen rouvan kanssa taidenäyttelyihin, joista ilmoitetaan sekä The Hindussa että Times of Indiassa. On se niin hyvä kun se lehti nyt tulee!
Huomenna menemme Mikon kanssa ulkomaalaisille järjestettyyn koulutustilaisuuteen oppimaan kulttuurista ja intialaisista tavoista. Sen järjestää oikein hyvä toimisto joka on perustettu nimenomaan ulkomaalaisten sopeutumista helpottamaan. Manauksessa ei moista ollut. Olisi ollut hienoa jos olisi ollut - tämä on paikka jonne voi soittaa hädissään ja kysyä mitä vaan, puhelinpäivystys on 24t. Ja jos on orpo ja yksinäinen, voi mennä sinne itkemään ja ruikuttamaan tai juomaan kahvia.
Niin. Tamil Nadu on vankkaa kahvialuetta. Voi Mikkoa! Saa täältä toki teetäkin, mutta useimmiten se on pussiteetä. Valikoima on kyllä hyvä ja kaupasta saa irtoteetäkin, eikä teenjuojaa pidetä kummallisena. Mutta kahvi on ykkösjuoma. Oikein hyvää kahvia onkin, tummaa Arabica-paahtoa.
tiistai 25. marraskuuta 2008
Työkulttuuria
USA:n seksuaalisen häirinnän lainsäädäntö on todella tiukkaa, mikä on suurimmaksi osin ihan tarpeen ja hyväksi. Sillä on saatu karsittua valtaosa ongelmista, jotka ovat olleet takavuosina tuttuja suomalaisilla työpaikoilla - härskit vitsit, työtovereiden ulkoisten ominaisuuksien arvostelu, pikkujouluissa kähmimiset. Ylilyöntejäkin on. Muistan esimerkiksi tapauksen jossa eräs insinöörimme oli saanut sähköpostilla kuvan bikinipukuisesta tytöstä. Ohikulkeva työtoveri näki sen ja meni suoraan henkilöstöjohtajan luokse vaatimaan insinöörin erottamista, perusteena seksuaalinen häirintä.
Selvisimme sillä kerralla antamalla "rikkomuksen" tehneelle insinöörille kirjallisen varoituksen ja lähettämällä kaikille työntekijöille viestin, jossa kiellettiin vastaanottamasta minkäänlaisia seksuaalisesti provosoivia viestejä. Tai ainakin hävittämään kyseiset viestit välittömästi sellaisen saatuaan.
Eri sukupuolta olevan työtoverin halaaminen, hänen ulkonäköään tai pukeutumistaan koskevat kohteliaisuudet oli ehdottomasti kielletty.
Brasiliassa kaikki oli toisin. Ainakin matkalta palattua, mieluummin joka aamu, kuului ehdottomasti asiaan halata ja antaa poskisuudelmat kaikille lähimmille vastakkaista sukupuolta oleville työtovereille. Ja ehdottomasti ainakin välittömille alaisille. Muutenkin kaikenlainen koskettelu on Brasiliassa yleistä, käsivarresta kiinnipitäminen tai olkapään hiveleminen jutellessa, halaaminen, olalle taputtelu. Juttujen mukaan myös varsinainen seksuaalinen kanssakäyminen työpaikoilla on yleistä. Eikä se taida olla pelkkää juttua, ainakin meillä oli useampiakin "työpaikkaraskauksia".
Intiassa näkee kyllä kaduilla miesten kulkevan käsikädessä . Samoin naisten keskenään. Perheeseen kuulumaton mies ei sen sijaan saa koskettaa naista. Perinteisesti tämä on koskenut jopa kättelemistä, mutta se on nykyään normaalia ainakin kaupungeissa. Minäkin olen kätellyt jo lukuisia operaattorityttöjä antaessani heille tunnustustuspalkintoja hyvistä saavutuksista. Raja on kuitenkin edelleen kädessä: käsivarren koskettaminen kyynärpään alapuolelta on jo kiellettyä, kyynärtaipeen yläpuolelta vielä pahempi.
Sain Arton läksiäisjuhlassa konkreettisen oppitunnin. Eräs insinöörimme (taas insinööri!) yritti ensin saada yhden harvoista juhliin osallistuneista tytöistä tanssilattialle vetämällä häntä kädestä. Muut työtoverit pelastivat tytön ja taisivat antaa insinöörille vähän opetustakin vessassa. Opetus ei mennyt oikein hyvin perille koska hän tarttui seuraavaksi samaa tyttöä vyötäisiltä.
Insinööri olisi varmasti pahoinpidelty perusteellisesti ellei henkilöstöjohtajamme olisi pelastanut hänet työntämällä taksiin. Maananataina insinööri irtisanottiin seksuaalisen häirinnän perusteella. Kirjallinen varoitus tai muu lievempi rangaistus ei ollut mahdollinen.
No comment
Läksiäiset
Mielikuvani intialaisista koostuu epämääräisistä stereotypioista: vegetaristeja, absolutisteja, vakavia, jäykkiä, sulkeutuneita. Sellaisiahan ne on... vai mitä?
Arto oli säilönyt entisessä kodissaan, siis meidän nykyisessä kodissa neljä laatikkoa viskiä, giniä ja muuta viinaa. Kaikki firman juhlia varten. Lähdimme omien viinojen kanssa juhliin, ihan kuten nuorena tehtiin. Bileisiin oli ilmoittautunut sata ihmistä.
Hyvin miesvaltainen tilaisuus, naisia oli vain kuusi. Miehet vetivät kiivaasti viinaa heti kun pääsivät juhlasaliin, naiset eivät. Se siitä absolutismista...
Virallinen osuus oli hyvin kodikas. Istuimme rivissä ja kaikki jotka halusivat sanoa Artolle jotain, pitivät pienen lämminhenkisen, hyvin henkilökohtaisenkin puheen. Eräskin kertoi tulleensa paremmaksi ihmiseksi saadessaan työskennellä Arton kanssa, että kotonakin on huomattu ettei hän ole niin ärtyisä ja kärsimätön kuin aikaisemmin. Se siitä sulkeutuneisuudesta...
Sitten syötiin. Viinaa ei juuri enää vedetty. Buffet-tarjoilussa oli puolet kasvisruokaa, puolet lihaa. Sitten alkoi musiikki. Ja tanssi. Se siitä vakavuudesta... Tämän jälkeen meno oli aivan villiä. Ainakin Chennaissa miehet tanssivat keskenään. Brasiliassa asuneena voin todeta ettei kukaan osannut tanssia. Se oli villiä, holtitonta hyppelyä, pomppimista ja huitomista. Siten yksi stereotypioistani - "intialaiset ovat jäykkiä" - piti kyllä paikkansa, vaikka ei siten kuin olin kuvitellut. Olin enempi ajatellut "muodollisia", mitä nämä eivät todellakaan olleet. Naisista vain kaksi tanssi, hekin hieman väkinäisesti. Miehet hyppelivät estottomasti, hiestä litimärkinä, käsi kädessä, piirissä tai hetkuttivat lanteitaan kaulakkain, naisiin ei koskettu. Arto ja Mikko pomppivat kuten muutkin. Maassa maan tavalla.
Läksiäisten piti kestää kello 19-21. Lähdimme pois 22.30, toivoen muidenkin alkavan poistua. Näiden kekkereiden jälkeen voisin kuvailla intialaisia riehakkaiksi, remuaviksi, viinaanmeneviksi, estottomiksi ja hilpeiksi. Mutta ainakin puolet todella on vegetaristeja.
maanantai 24. marraskuuta 2008
Käärme paratiisissa 2
Mutta ei niitä voi tuhota tai tappaa. Ne ovat pyhiä käärmeitä, siksi vain niiden koti tuhottiin, mutta kobrat siirrettiin pois pihalta. Toistaiseksi pyhää käärmeperhettä ei entisissä koloissaan ole enää näkynyt.
Voi tätä maata... täällä ei mikään ole kuten muualla ja toisaalta, moni asia on kuten muualla. Täältä löytyy kaikki ja kaikelle löytyy vastakohta. Jos ymmärrän hitusen, olen onnellinen.
sunnuntai 23. marraskuuta 2008
Keittiön kaappi
Kun toimitusta ei ensimmäisenä iltana kuulunut, soitin kauppaan, Twin Brothers Kanchi Plaza, ja kyselin kaappini perään. Ehdin kertoa vain että Karina tässä, ostin kaapin mutten ole saanut sitä kotiin. "Ok, se tuodaan illalla" ja puhelin läiskäistiin kiinni. Osoitetta tai puhelinnumeroa ei tarkistettu, saati jotain tavaratoimituksen numeroa. Hämmästyin suuresti kun kahdeksan maissa illalla kaksi kaveria kantoi eteiseemme kaksi litteätä pahvilaatikkoa. "Kolmas mies tulee pian tänne ja kokoaa kaapin".
Kolmatta miestä ei kuulunut. Soitin useampaan otteeseen Twin Brotherseille ja kysyin kaapin kokoajaa. Puhelinlinjoissa oli useimmiten häikkää, puheluni katkesi tai ei vaan mennyt läpi enkä saanut edes nimeäni sanottua, ainoastaan että ostin kaapin joka pitää koota. Ja sitten puhelu katkesi. Luulen että sellainen on ihan normaalia. Onhan täällä päivittäin myös sähkökatkoksia. Olin kerran Spencer Plazassa, sellainen basaarityyppinen, nelikerroksinen ostoskeskus jossa on hyvä kodintarvikekauppa. Sähkökatkos pimensi koko ostarin, mutta generaattoreilla käytävät valaistuivat ja osa kaupoista. Ei minun kauppani. Odotin tunnin, mutta pimeään kauppaan ei päästetty ostoksille. Joutessani ajauduin viehättävästi kynttilöin valaistuun koruliikkeeseen ja ostin sieltä korvakorut. Ja kun Westside-kauppa pysyi edelleen pimeänä, lähdin ilman suihkuverhoa jota olin tullut ostamaan. - Täytyy sanoa että meillä kotona ei kyllä sähkökatkoksia juuri ole. Alueellamme asuu liian vaikutusvaltaisia ihmisiä jotta heitä voisi jättää pimeyteen.
No, olin soittanut Twin Brothersille Mikon kännykällä ja Mikko alkoi saada mystisiä soittoja kaapin kokoamisesta. Mikko ei tiennyt kaapista mitään eikä ollut koskaan kuullut Twin Brotherseista.
Ja sitten eilen lauantaina kun tulimme lounaalta, portillamme oli mies työkalupakin kanssa odottamassa. Kokosi kaapin joka on nyt keittiössä odottamassa muuttokuormaamme.
Myönnän etten sataprosenttisen varmasti uskonut näkeväni kaappia keittiössäni koskaan. Twin Brothers ei ole Stockman tai edes Tokmanni jossa en ole koskaan käynyt.
En ole koskaan ollut Twin Brothers Kanchi Plazan tapaisessa kaupassa. Suomessa en ikinä astuisi sellaiseen sisään. Luulen että minusta taisi tulla Twin Brothersin kanta-asiakas. Sieltä saa ihan kaikkea.
lauantai 22. marraskuuta 2008
Käsi kädessä
Salcompin pääosakkaan, Nordstjernanin, omistajat ovat tunnettuja ruotsalaisia filantrooppeja. Niinpä myös Salcomp osallistuu kokoonsa nähden mittaviin sosiaalisen vastuun ohjelmiin tehdaspaikkakunnillaan. Intiassa teemme yhteistyötä Hand-in-Hand -järjestön kanssa.
Kävimme torstaina tutustumassa sponsoroimaamme ammattikouluun sekä toiseen "adoptiokyläämme". Molemmat kohteet olivat todella käymisen arvoisia.
Ammattikoulussa oli meneillään neljän viikon kurssi, jolla opetettiin kännyköiden korjaamista. 25 oppilaasta yli puolet ilmoitti aikovansa perustaa oman liikkeen, joko kännykkäkorjaamon tai -kaupan. Kaikista paistoi oppimisenhalu ja optimismi. Oppi tuntui myös menneen perille: Arto pyysi oppilaita selittämään switch-mode laturin toimintaperiaatteen. Saamamme vastaus oli yksityiskohtainen (ja ymmärtääkseni myös oikein - minulla ei ole edellytyksiä sen arvioimiseen).
Ammattikoulun tähtioppilas selostamassa switch-mode laturin toimintaperiaatetta
Kyläläisille on opetettu paljon käytännön asioita. Koulun aidassa oli erilaisia ohjeita kuten että juomavesi kannattaa hakea kaivosta eikä lammikosta ja että kämälän käyttö vähentää tartuntatauteja
Käymässämme kylässä oli saatu pienellä rahalla paljon aikaan: kylä oli siivottu, roskien lajittelu aloitettu, rakennettu käymälöitä, puhdistettu lampi, istutettu puita, perustettu pienyritys tuottamaan kompostilannoitetta lehmänlannasta.
Hand-in-Hand järjestön mikrorahoituksella perustettu kompostilannoiteyritys
Tämän käynnin aikana avattiin juhlallisin seremoinioin biokaasulaitos, jolla tuotetaan lehmänlannasta riittävästi kaasua 30 lapsen ruuanvalmistukseen.
Biokaasu tehdään käsipelillä lehmänlannasta
Kylän lapsset ja naiset kuuntelevat Hand-in-Handin johtajan puhetta
Tässä lapset odottavat päästäkseen kanssamme yhteiskuvaan
Päivän lehti
Vuonna 1878 kolme nuorta opiskelijaa perusti intialaisen viikottaisen sanomalehden, tiukasti brittien valvoman. 1889 lehti alkoi ilmestyä päivittäin ja nykyään sen levikki on 1.8 miljoonaa, lukijoita suunnilleen 4 miljoonaa. The Hindu on etelän paikallislehti jota luetaan myös pohjoisessa ja pääkaupungissa Delhissä. Lehden päätoimitus ja pääkonttori ovat Chennaissa ja sitä painetaan 12 eri kaupungissa. The Hindun linjaa on moitittu konservatiiviseksi ja puolueelliseksi. - No, sen näkee kun lukee.
torstai 20. marraskuuta 2008
Käärme paratiisissa
- "Vartija näki aamulla käärmeen, luikersi etupihan poikki kivettyä polkua puutarhan nurkkaan."
- "Mikä käärme? Myrkyllinen? Kuinka iso?"
Sanjay levitti kätensä noin metriin "Kobra. Hyvin myrkyllinen."
Naisellisen hento puutarhurinuorukainen Moorthy oli hälyytetty paikalle. Moorthy vuorostaan oli hälyyttänyt yrmeäkasvoisen pörrötukkaisen pienen miehen, käärmeenmetsästäjän, joka hakkasi rautakangella reikiä puutarhamme nurkassa ja paljain käsin käänsi maata.
Minulta jäi tietysti paras osa näkemättä. Mikäli oikein käsitin, yrmeä kaveri oli kaivanut käärmeet esiin ja tuhosi nyt pesää, käärmeet oli kaiketi heitetty naapurin puolelle. Tämä nyt oli sellainen tilanne että olisin toivonut ymmärtäväni enemmän. Minulle jäi tosiaan epäselväksi missä käärmeet nyt ovat.
Moorthy vakuutti ettei käärmeistä ole enää harmia ja kuvaili haltioituneena kukkaistutusta jonka hän rakentaa nurmikolle "suoraan auringon alle". Nyt olisin ollut kiinnostuneempi käärmekannan todennäköisestä kehityksestä kuin kukkasista, joista vielä eilen olin ollut innostunut.
Annoin käärmeenmetsästäjälle pyydetyn palkkion, viisi euroa. Kyseessä oli sentään myrkyllinen kobraperhe, mutta ilmeisesti - toivottavasti - vain pieni perhe.
keskiviikko 19. marraskuuta 2008
Arki kai alkoi
Amerikkaan muuttaessa menimme tyhjään kotiin odottelemaan muuttokuormaa. Silloin erehdyin ostamaan väliaikaisia lautasia ja pyyhkeitä ennenkuin tiesin mistä kaupoista kuuluu ostaa mitäkin. Ensiostokseni oli pakko korvata myöhemmin kunnollisilla.
Jotta en tulisi hökkihöperöksi, Babu on minulla kuljettajana ja Mikko menee kimpassa työkaverinsa kuskin kyydissä töihin. Siis automme seisoo pihalla ja Babu istuu vartijan kanssa talon kulmalla odottamassa rouvan liikkeellelähtöä. Rouva taas miettii kuumeisesti minne oikein menisi. Ja kun astun ulos, sekä vartija että kuljettaja pongahtavat pystyyn avaamaan auton ovea minulle. Vähemmästäkin tulee stressiä. Niinkuin pitäisi olla jotain hyvin tärkeätä toimitettavaa.
Onneksi keittiöön tarvittiin kaappi ja Vijaya toivoi pölynimuria. Edeltäjämme myi omansa kun Mikko sanoi ettemme tarvitse sitä. Manaukseen Mikko oli ostanut imurin, mutta ei Renata enempää kuin Maria halunneet sitä käyttää. Harjalla mattojen ripsiminen ja lattiat luutulla toi Brasiliaan puhtaan kodin.
Istuin autossa ja selasin "Times Shopping Guide Chennai"n Lifestyle-luvusta kauppoja joissa kävin etsimässä kaappeja ja imureita. Toisena päivänä Babu avasi suunsa ja sanoi että käyn vain kalliissa kaupoissa, hän voi sanoa mistä intialaiset ostavat tavarat. Keittiökaappia varten Babu tuli kauppaan asti sitä valikoimaan. Tai ehkä varmistamaan että saan vihdoinkin jotain hankittua. Käsitin että kaappi toimitetaan neljän päivän kuluttua, toisaalta Babu tulkkasi minulle että se tuodaan samana iltana - siis eilen. Toisaalta, kun en ihan ymmärtänyt, tarkensin "tänäänkö?". Intialaiset ovat haluttomia sanomaan "ei", ja lisäksi, voi olla että Babu vain myötäili minua, olenhan hänen työnantajansa ja siten oikeassa.
Tamiliinkin nämä tunkee niin paljon englanninkielisiä sanoja että luulen niiden puhuvan englantia enkä vaan ymmärrä. Mutta yhtäkkiä samat tyypit puhuvat kieltä jota ymmärrän. Ymmärrän hyvin Vijayaa mutten Babua, joka purskauttaa erikoisella intonaatiolla nopeasti vingahtaen sen vähän mitä puhuu. Toisella tai kolmannella kerralla ymmärrän, tai sitten luovutan ja ajattelen ettei se niin tärkeätä ole. Lisäksi on se jatkuva pään nytkyttäminen. Pää ikäänkuin keikkuu irrallisen oloisesti sivusuunnassa myöntymisen merkkinä. Joskus kaula krampittaakin negatiivisesti, ettei asia olekaan selvä, mutta en minä huomaa vielä mitään eroa.
Nyt on sitten pölynimuri käytössä ja kaappi, joka on maksettu mutta vielä odotellaan kotiin tuotavaksi. Tänään palautin liian lyhyet suihkuverhot ja kävin lounaalla, sain siihen kulumaan kolme tuntia. Lopun aikaa kuski ja auto oli tuossa taloni nurkalla.
Huomiseksi sain järjestettyä yhden tapaamisen. Ehkä kiertelen tärkeänä "Destination Chennai"-kirjassa mainittuja kauppoja opettelemassa mitä missäkin on. Että sitten kun todella tarvitsen jotain, osaan ostaa oikeasta paikasta.
Ja lopun aikaa kuljettaja istuu tuossa talon nurkalla. Jossei istuisi meidän talon nurkalla, ajaisi Mikon aamulla töihin ja istuisi tehtaan nurkalla kunnes ajaisi Mikon illalla kotiin. Luultavasti täytyy syntyä intialaiseksi että tämä tuntuisi aivan normaalilta. Tai totun tavoille ja parin kuukauden kuluttua en ymmärrä miksi olen kirjoittanut tällaista.
maanantai 17. marraskuuta 2008
Uskaliaita tekoja
Suomalaisittain tai länsimaisittain katsoen alueet eivät näytä loisteliailta. Kaduilla on roskia, hajua, köyhiä asuu kadulla - ei aivan pienillä kuten meidän asuinkadullamme, mutta heti tuossa kulman takana. Katu on heille olohuone, makuuhuone, keittiö ja WC. Koiria on paljon, lehmiä vähemmän. Kukaan ei kerjännyt, mutta huutelivat ja vilkuttivat ystäväkkisesti. Voi olla että olin pukeutunut varsin provosoivasti polvet paljastavaan farkkuhameeseen, mutta oli ihanan lämmin aurinkoinen ilma eikä farkut houkutelleet.
Illalla teimme jotain radikaalia. Otimme automme ja ajoimme ilman kuljettajaa 10 minuutin päähän thai-ravintolaan. Vasemmanpuoleinen liikenne, pimeä ilta, jalankulkijat ja pyöräilijät täysin arvaamattomia. Olisipa heijastimet ja pyörän valot täällä pakollisia! Mikko ajoi mummotyyliin nenä kiinni tuulilasissa ja kädet valkoisina rattiin puristuneena, mutta annettakoon se anteeksi. Moni auto ohitti meidät, mutta ohittakoon. Suuri tila-auto ei tuntunut mahtuvan tielle emmekä halunneet ensimatkallamme ajaa monen pyöräilijänkään yli.
Ja thai-ruoka oli taivaallista. Madras on täynnä ravintoloita. Viimeisten vuosien aikana ulkomaisten firmojen rynnistäessä tänne myös ravintolatarjonta on kasvanut eksponentiaalisesti. Joka illaksi riittää eri ravintola eikä hintataso huimaa päätä. Nyt olimme hyvätasoisessa ravintolassa ja hinta sen mukainen - yhteinen alkuruoka, pääruoat ja jaettu jälkiruoka maksoi 20 euroa! Mutta nyt piti panna elämä risaiseksi sen kunniaksi että osattiin ajaa autoa Chennain yössä!
lauantai 15. marraskuuta 2008
Byrokraattisen jäykkää?
Turistikausi siirtää tupakointikieltoa Goassa
Julkaistu: 18:45
helsingin sanomat
Goassa tupakointikielto on lykätty alkamaan vasta ensi vuoden alusta. New Delhin rautatieasemalla sitä vastoin muistutetaan jo näkyvästi tupakointikiellosta. Monet intialaiset ovat kuitenkin uusista rajoituksista tietämättömiä.
Sisätiloissa tupakointi on ollut kiellettyä Intiassa lokakuun alusta alkaen. Goan osavaltiossa tupakointikieltoa on kuitenkin päätetty siirtää ensi vuoden alkuun turistikauden alkamisen vuoksi.
"Emme halua aloittaa ihmisten sakottamista heti, vaan haluamme opastaa heitä aluksi", poliisipäällikkö Bosco George toteaa The Times of India-lehden mukaan.
Poliiseja aiotaan kannustaa tiedottamaan tupakointikiellosta erityisen kannustinjärjestelmän avulla.
Tupakointikielto koskee Intiassa periaatteessa kaikkia julkisia ja yksityisiä tiloja. Myöskään erityiset tupakointitilat eivät ole enää sallittuja, vaan tupakoitsijoiden on mentävä sauhuttelemaan ulkotiloihin. Kahvilat, pubit, diskot ja ravintolat kuuluvat myös tupakointikiellon piiriin. Yli 30 asiakaspaikan ravintolat voivat tosin rakentaa erityisiä tuuletuksella varustettuja looseja tupakoitsijoille.
Helmikuulle kestävä turistikausi alkoi Goassa lokakuussa ja on vilkkaimmillaan joulukuussa. Tuona aikana Goan 1,3-miljoonainen väkimäärä tuplaantuu.
Ensimmäinen lauantaimme
St. Mary kirkko Fort St. Georgessa
Ajattelin kirjoittaa täydellisen tietoiskun Intian eri osavaltioista syventyen Tamil Naduun ja siirtyä siitä Chennai/Madras-kaupunkimme historiaan. Tamil Nadun osavaltio on Intian vanhinta asuttua aluetta, varmuudella asutusta on ollut jo 3800 vuotta sitten. Ajatus neljän tuhannen vuoden historiikista tukahdutti nopeasti intoni. Joudutte nyt odottamaan tyhjentävää tiivistelmääni muinaisesta Intiasta!
Joten kirjoitan mitä teimme tänään.
Nukuimme tosi pitkään, söimme aamiaisen terassilla ja nautimme aurinkoisen aamun raikkaudesta ja puutarhan kauneudesta. Olimme pyytäneet Babua, kuljettajaa, tulemaan kello 11 aikoihin, mutta kotimme ihailun vuoksi pääsimme lähtemään vasta lähempänä yhtä. Ja sitten menimme Fort St. Georgen museoon.
Ei tästä taidakaan ihan helpolla päästä...
Fort Georgen tarina alkaa 1500-luvun lopun Englannista, Elisabeth I:n ajoilta, jolloin perustettiin Englannin Kunnianarvoisa Itä-Intian Kauppakomppania. Käytännössä Itä-Intia oli Intia ja Kiina, joista tuotiin puuvillaa, silkkiä, salpietaria, teetä ja ooppiumia. Siinä samalla englantilaiset ottivat Intian haltuunsa. Sitä ennen oli nujerrettava yritteliäät hollantilaiset ja rehvakkaat portugalilaiset. Kuten Brasiliaan, ei myöskään Intiaan jäänyt hollantilaisista muistoja. Portugalilaiset jättivät Goan pieneen länsirannikon osavaltioon katolisen uskonnon ja ripauksen ruokakulttuuria. En tiedä onko se ruoka kuivattu turska kuten Brasiliassa, toivottavasti ei. Ehkä on käytävä maistamassa?
Ennen Itä-Intian Kauppakompanjaa ei ollut Madrasia eikä Chennaita. 1639 englantilaiset perustivat kauppapaikan Chennaipattnamiin, joka oli tehnyt vaate- ja maustekauppaa jo 2000 vuoden ajan, ja yhdistivät viereisen Madraspattnamin kylän yhdeksi itärannikon kaupungiksi.
Näin tuli Madras, nimi joka miellytti brittejä. Mutta mitä onkaan Madras-nimen takana? Jälleen Portugali! Portugalilainen kapteeni Madeiros toi ensimmäiset siirtolaiset, portugalilaiset, nykyiseen Chennain kaupunkiin jo vuonna 1520. Nimi vaihdettiin Chennaiksi 1996, ja molemmat nimet elävät edelleen sulassa sovussa.
(Tässähän alkaa tuntua että seuraamme Portugalin maailmanvalloittajia, vaikka Intia olikin Englannin siirtomaa.)
Babulle ei voi ilmoittaa osoitetta kuin taksille. En ole ajanut taksilla Chennaissa, mutta luulen ettei taksikaan täällä löydä osoitteen perusteella mitään. Madrasissa on sekä uudet tamilin- että vanhat englanninkieliset osoitteet. Lopullisesti kartta sekosi kun vaihdettiin numeroinnit. Meidänkin katuosoitteessamme on sen vuoksi kaksi numeroa - vanha ja uusi. Molempia käytetään, ristiin rastiin.
Babu soittaa aina kaverilleen joka osaa neuvoa tien. Tällä tavalla löysimme kaupungin ykkösnähtävyyden, Itä-Intian kauppakomppanian Fort St.Georgen ja kaupungin vanhimman anglikaanisen kirkon. Voi olla ettei näillä ole suurta merkitystä hindulaiselle tamilille, mutta en tiedä. Babu ei keskustele.
Museon jälkeen etsimme opaskirjassa kehuttua ravintolaa jonne ei Babun kaverikaan osannut neuvoa. Babu jätti meidät amerikkalaiseen dineriin. Tämä on aivan ihmeellistä: kolmas päivämme Madrasissa ja tässä on aitoamerikkalainen chef suosittelemassa meille cajun-kanaa! Manaukseen verrattuna olemme maailman metropolissa!
Nopeasti kaupassakäynti ja sitten kauneushoitolaan. No, Mikko meni parturiin miesten osastolle, minä kynsihoitoon naistenosastolle. Mikko oli miestenosastolla ainoa jonka hiukset leikattiin, muiden hiuksia värjättiin ja jalkoja hoidettiin. Brasiliassa yritin saada Mikkoa mukaan manikyyriin - aina sielläkin oli miehiä puleerattavina - mutta ei se ole ajatukselle lämmennyt. Miten metsäsuomalaisen saisi kansainvälistymään?
Seitsemältä illalla alkoi sade, trooppisen syklonin liepeiden luvattiin osuvan Chennaihin. En oikein tiedä mikä trooppinen sykloni on, Ilmatieteen laitos puhuu Intian valtamerellä muodostuvasta trooppisesta hirmumyrskystä, mutta se kuulostaa tällä hetkellä hirmuiselta liioittelulta.
Sitten katsoimme telkkarista Harrison Fordin elokuvan. Ja nyt kun kello on jo kaksi yöllä, lopetan tämän jutun jonka ei pitänyt olla lainkaan historiallinen.