torstai 29. heinäkuuta 2010

Sri Lankan rikkaudet?

Ei Sri Lanka ole rikas maa. Minussa ei ole ekonomistia nimeksikään, mutta katsoin miten International Monetary Fund IMF oli listannut 181 maata bruttokansantuotteen mukaan. Sri Lanka on vuoden 2009 tilastossa sijalla 76 ja Intia sijalla 11 (Suomi 34). On kai myös muistettava että ensimmäisen 2009 vuosikolmanneksen ajan Sri Lankassa vielä jatkui 30 vuotta kestänyt sisällissota joka ei voi olla vaikuttamatta maan taloudelliseen tilanteeseen.

BKT on kuitenkin huono mittari kehitysmaissa joissa vauraus jakautuu epätasaisesti. Kansasta vain jokunen upporikas promille hyötyy kasvavasta kansantaloudesta valtaväestön eläessä äärimmäisessä köyhyydessä. Vaikka Intiassa on kasvavaa keskiluokkaa, en voi pitää maata muuna kuin kehitysmaana. Olen kiertänyt niin monessa maaseutukylässä ja ryöminyt niin moneen maalattiaiseen hökkeliin ja nähnyt niin monta alkeellista maaseutuklinikkaa jossa ei ole toivoakaan muunlaiseen diagnostiikkaan kuin mitä lääkärin silmä, kokemus, tietämys ja stetoskooppi suo, joten minulle on turha kertoa Intian olevan kukoistava Aasian taloudellinen mahti.

(Sekoitan nyt lukijani, mutta tiedoksenne: Kaikki tämän blogin kuvat ovat Intasta, Tamil Nadun maaseudulta parin tunnin ajomatkan päässä Chennaista jossa asumme)
Hand in Handin juuri kunnostama lasten kunnallinen päivähoitopaikka. Moniko suomalaisäiti olisi kiitollinen tällaisesta lottovoitosta lapselleen?
Päiväkodin keittiössä valmistetaan lapsille Hand in Handin ravitsemusterapeutin suosittama lämmin lounas ja välipala.

Kun siis katson IMF:n saman vuoden 2009 tilastoa BKT per capita, on tilanne toinen. Intia on romahtanut sijalle 128 ja Sri Lanka 113. Sri Lankakin on vielä BKT:n epätasaisen jakautumisen mukaan kehitysmaa, mutta maltillisemmin kuin Intia.

Citizen Centre - Information Centre. Tarvitaan yritteliäs nainen, Hand in Handin mikrolaina perushankintoihin kuten tietokoneen ostoon, printteriin, tilan vuokraan ja nettiyhteyteen ja paljon koulutusta maalaiskyliäkin koskevista perustuslaillisista oikeuksista ja osavaltion tukemista avustusprojekteista. Tämän keskuksen yhteydessä toimii myös kirjasto (katso toiseksi alinta hyllyä) josta kirjoja voi lainata pientä korvausta vastaan. Mikään ei ole ilmaista koska tästä palvelusta tulee yhden perheen toimeentulo jolla koulutetaan lapset ja elätetään vanhukset.

Silti, huolimatta siitä että toimin köyhyyden poiston, lapsityövoiman käytön eliminoimisen, ympäristön parantamisen, naisten työllistymisen ja koulutuksen eteen työskentelevässä järjestössä, Hand in Handissä, olen usein toivoton Intian suhteen. Suunnaton köyhyys ja kurjuus ja kuivuus ja rutiköyhän valtaväestön elämisen kaikinpuolinen vaikeus tuntuu niin pohjattomalta että joskus ajatuskin tilanteen parantumisesta tuntuu lohduttomalta. Sri Lankassa on vain 20 miljoonaa ihmistä ja saari on mitätön hiukkanen Intiaan verrattuna. Pienessä on ehkä helpompi yrittää, ehkä kansainvälinen apu on osattu käyttää paremmin tai ehkä kaikki näkemäni olikin vain harhaa ja valetta. Mutta hyvin lyhyellä, pintapuolisella visiitillä siellä aisti yrittämisen innon ja halun parantaa maata, pyrkiä eteenpäin ja pitää huolta niin ympäristöstä kuin perheestäkin.

Maaseudun klinikka jossa lääkäri käy kerran viikossa. Tämä tila on oikeasti kylän yhteisten kokousten paikka jonka kylän päällikkö lainaa kiertävälle lääkärille.

Ihmiset jonottavat lääkärille joka tutkii kolmen tunnin aikana 60-90 potilasta. Nämä ihmiset tietävät olevansa onnekkaita koska heille on järjestynyt omaan kylään loistava terveydenhoitopalvelu. Lääkärin vastaanotto ja lääkkeet maksavat 20 rupiaa per potilas. Köyhäkin ymmärtää ja hyväksyy ettei ilmaiseksi saa mitään.
Minulla oli Haagan terveyskeskuksessa yleensä 16 potilasta päivän aikana.

2 kommenttia:

ilkka kirjoitti...

Bruttokansantuotteen kokonaismäärän sijasta on hyödyllisempää vertailla ostovoimakorjattua BKTtä per capita tasolla. Tällä mittarilla vuonna 2009 Suomen tuotanto/naama on 33555,88 "kansainvälistä dollaria", Sri Lankan 4768,54 ja Intian 2940,74. Eli Sri Lankakin on köyhä Suomeen verrattuna, mutta kuitenkin 60% Intiaa rikkaampi. "Rikas" on ehkä väärä sana, sillähän viitataan ennemmin varallisuuteen kuin tuloihin. Varallisuuden vertailu olisikin mielekkäämpää, mutta se on käytännössä hyvin hankalaa.

Tulonjaon epätasaisuus pitäisi myös huomioida. Sen takia esimerkiksi mediaanitulot olisivat keskiarvoa mielekkäämpi tarkastelun kohde, mutta siinä on taas tilastojen saatavuus ongelmana.

mu kirjoitti...

HiH on tietysti Intian - ja maailman -
kurjuuden korjaamiseen vain hitunen, mutta silti sen perustajat ja työntekijät - ja sinä - saatte olla onnellisia edes sen hitusen tuottamasta hyvästä.