lauantai 7. maaliskuuta 2009

Uusille urille

Sovin aloittavani uuden työni ensi keskiviikkona Dr. Mehta's Hospitals'in markkinoinnissa. Jännä nähdä mitä siitä tulee.

Löysin Brasiliassa vielä asuessamme netistä ekspattielämään, uuteen maahan asettautumiseen ja työtä etsivien puolisoiden auttamiseen suuntautuneen firman nimeltä Strategic Links jolla oli yhden hengen sivutoimisto Chennaissa. Meilailin tämän Jennyn kanssa, Chennaihin muutettuani tapasimme ja verkostoiduin muiden Chennaissa asuvien Strategic Links-jäsenien kanssa. Teemme parhaillaan opaskirjaa työnhausta Intiaan muuttaville ulkomaalaisille. Itse kirjoitan tapausselostuksia, miten ihmiset ovat onnistuneet työllistymään.

Chennaissa on hyvin vilkas ekspatriaattielämä, ulkomaalaisia on paljon. Elämä on siten täysin toisenlaista kuin Manauksessa, jossa tunsi olevansa kaupungin ainoa ulkomaalainen täysin yhteennivoutuneen korealaisyhteisön lisäksi. Ulkomaankomennukset täältä katsoen näyttävät olevan edelleen paljolti miesten juttuja, vaimot ovat kotona. Elämä on monelle yhtäkkiä kuin 50-luvulla - rouvat lounastavat ja vaihtavat shoppailuvinkkejä kun lapset ovat koulussa. Outoa etenkin kun suuri osa ekspateista ei ollut edes syntynyt 50-luvulla tai vielä 60-luvullakaan. Itse asiassa, useille lapsiperheiden äideille tämä sopiikin. Vaikka äiti olisi kotimaassaan ollutkin töissä, uuteen maahaan ja vieraaseen kulttuuriin ja kieliympäristöön muuttaessa äidin kotiin jääminen auttaa elämän tasapainottumiseen, lapset sopeutuvat hyvin ja äidillä on laaja tuttavapiiri jo kansainvälisen koulun kautta muista äideistä. Äiti oppii tuntemaan kaupungin ja kaupungissa asuvat ulkomaalaiset hyvin kiertäessään naisten tapahtumissa, luennoilla, lounailla, kahviloissa ja kaupoissa. Se taas luo uusia kontakteja ja jonkinlaista ystäväpiiriä myös työssäolevalle. Koko perhe tuntee kuuluvansa johonkin yhteisöön kotimaan sukulaisten ja ystävien puutteessa. Minäkin törmään jo tuttuihin shoppaillessani - kauppani ja paikkani eivät ole omia löytöjäni vaan olen saanut vinkin niihin joltain tutultani. Kaikki käyvät samoissa paikoissa. Sosiaalinen elämämme on puhtaasti muodostunut näiden rouvapiirien kautta.

On helppo viettää ammattimaista ekspatriaattielämää. Päivät saa halutessaan vielä täydemmiksi kuin töitä tehdessä. Ja töitäkin on, toisin kuin Brasiliassa, Intiassa vapaaehtoistöiden kirjo ja tarjonta on loputon. Tai suurin ero on siinä että Intiassa ulkopuolisen apu sallitaan ilomielin, Brasilia vaikutti haluavan hoitaa ongelmansa itse. Mutta vaikka päivät voi täyttää mielekkäällä tekemisellä, minulla on huoli tulevasta. Tämänikäisenä neljän vuoden poissaolo työelämästä on pelottavaa. Vaikka itse olisin oppinut Brasiliasta ja Intiasta vaikka mitä, työnantajat eivät ymmärrä ekspattirouvan oppimaa, oikeasti arvokasta neuvokkuutta ja selviytymistaitoja.

Strategic Linksin Jenny soitti minulle viime viikolla kuultuaan työmahdollisuudesta Dr. Mehtan sairaalassa ja sovimme menevämme yhdessä tutustumaan sairaalaan. Nyt maanantaina olin Confederation of Indian Industryn Tamil Nadu-konferenssissa jossa keskusteltiin miten osavaltion asioita parannetaan, yhtenä tärkeimpänä asiana terveydenhuolto joka luonnollisesti kiinnosti minua eniten. Keskustelut ja luennot olivat mielenkiintoisia. Lounas haettiin seisovasta pöydästä ja kierrettiin lautasen kanssa ihmisjoukossa verkostoitumassa. Käyntikortteja vaihdettiin tiuhaan. Alan olla ihan hyvä tällaisessa! Jälkiruokaa hakiessani pohdin sitten ääneen mitähän tuo intialainen vaihtoehto oikein on vai otanko pelkkää jäätelöä. Takanani oleva kehoitti maistamaan intialaista "pidät siitä varmasti". Jäimme jälkiruokiemme kanssa juttelemaan ja esittäydyin olevani Kaarina, suomalainen lääkäri. "Ai, tapaammekin keskiviikkona kun tulet Dr. Mehtan sairaalaan!"

Siihen ilmestyi myös tämän Sameerin isä, Mehtoja molemmat. Sairaala oli isoisä Mehtan perustama, alunperin synnytyssairaala, nyt 220-vuodepaikkainen liki kaikki erikoisalat kattava sairaala, joka hakee uusia tapoja saada asiakkaita. Työterveyshuolto, kouluterveydenhuolto, erilaiset terveysohjelmat, kansainvälinen terveysturismi, kliiniset tutkimukset. Näiden ohjelmien vuoksi markkinointitiimiä vahvistetaan. Nyt myös suomalaisella lääkärillä.

Hyvin mielenkiintoista.

http://www.mehtahospital.com/

3 kommenttia:

Ukki kirjoitti...

Näinköhän tästä avautuu uusi työsarka? Tehtävän pitäisi luonteeltaan kyllä sopia Sinulle, uusia uris mielellään aukovalle.

Karina kirjoitti...

Ainakin tosi mielenkiintoista oppia mikä Chennaissa koetaan tärkeäksi. Jo nyt tajusin että jooga kuuluu kaikkiin terveyssuosituksiin ja hieman kuten Suomessa sanotaan "omena päivässä pitää lääkärin loitolla", täällä 6-8 mantelia päivässä takaa terveyden.

Anonyymi kirjoitti...

Olipa hyvä, että kurkistin - jos tuosta Methasta tulee todellinen
mahdollisuutesi, on sekin murhe taas anopilta poissa. Lykkyä tykö.
(Tietysti huono yhteensattuma, että joudut heti pois maasta - nähdään)