Monsuunin kunniaksi olen lukenut viikonlopun lehdet kannesta kanteen. Onneksi lehti tuli molempina päivinä – täällä Pyhäinmiestenpäivää vietettiin keskiviikkona. Enkä usko, että sillä oli vaikutusta lehden tuloon. Se ei tullut silloin sateen takia, vain Anitha oli tulematta pyhäpäivän takia kun hänen oli mentävä kirkkooon ja messuun ja johonkin muualle.
Asiaan.
Osavaltiomme Chief Minister, AIADMK:N puheenjohtaja Jayalalithaa, on päättänyt sulkea edeltäjänsä, DMK:n puheenjohtaja Karunanidhin, lähes viime töikseen vihkimän Anna Centennial Libraryn. Tämä Aasian toiseksi suurin kirjastorakennus on tarkoitus muuttaa lastensuperspesialiteettisairaalaksi. Pirkko voi varmaan alaa tuntevana valaista meitä siitä, mitä tuo superspesialiteettisairaala tarkoitaa. Jotain hyvin tärkeää joka tapauksessa, kaikki ovat sitä mieltä, että se on sellainen on ehdottomasti rakennettava, jotta Chennai saadaan lopullisesti maailmankartalle johtavana lääketieteen keskuksena. Siitäkin huolimatta hanke on saanut vielä suurempaa vastustusta kuin Karunanindhin aivan viime töikseen vihkimän uuden osavaltioparlamenttirakennuksen muuttaminen monisuperspesialiteettisairaalaksi. Eri alojen asiantuntijat ja kadunmiehet ovat olleet yhtä mieltä siitä, että kirjastoksi suunniteltu rakennus sopii paremmin kirjastoksi kuin sairaalaksi. On jopa esitetty arveluja, että tulisi halvemmaksi rakentaa uusi sairaala kuin muuttaa kirjasto sairaalaksi ja rakentaa uusi kirjasto. Mene jä tiedä. Vakuuttavin ja vastaansanomattomin perustelu on kuitenkin se, että Hillary Clinton piti puheen kirjaston ilmastoidussa auditoiriossa ja kehui sitä hyväksi paikaksi.
Inian hallituskoalitio on rakoilemassa. Kansalliset öljy-yhtiöt päättivät viikolla nostaa bensiinin hintaa, eikä hallitus tehnyt mitään estääkseen sitä, huolimatta siitä, että kärsijöinä ovat taas common men. Intian kielessä sanoilla on usein eri tarkoitus kuin englannissa, common man tarkoittaa kai keskiluokkaa, ainakaan Intian 700 miljoonalla köyhällä ei ole minkäänlaista motorisoitua menopeliä. Hallituskoalitioon kuuluvan Trinamoor Congress -puolueen puheenjohtaja Mamata (sama West Bengalin Chief Minister, joka onnistui karkottamaan Tatan osavaltiostaan kiusaamasta maanomistajaparkoja) uhkaa vetävänsä puolueensa hallituskoalitiosta, jollei Congress –puolue peruuta hinnankorotuksia. En ole ihan varma miten se käytännössä tapahtuu, varmaan omistajaohjausyksikön kautta. Hallitus kun ei enää määrittele bensiinin hintaa, vaan se vapautettiin hintasäännöstelystä vähän toista vuotta sitten. Päätöstä oli silloin tekemässä myös Mamata.
Tähän mennessä monsuuni on aiheuttanut 40 kuolonuhria Chennaissa, vaikka varsinaisia rankkasateita ei ole vielä ollut. Tyypillinen onnettomuus tapahtuu kun tulvan vallassa olevaa katua kahlaava tai fillaroiva henkilö putoaa näkymättömissä olevaan kuoppaan (useimmiten keskentekoinen sadevesiviemärityömaa). Joko hukkuu tai lyö päänsäkuopassa oleviin kivenlohkareisiin ja betonirautoihin. Poliisi on luvannut nostaa valppautaan.
The Hindussa oli tänään koko aukeaman artikkeli, joka rauhoittaa monen mieltä. Artikkelin kirjoittajat, A.P.J. Abdul Kalam, Intian edellinen presidentti ja Srijan Pal Singh, sähköinsinööri ja MBA (IIM-A), kertovat siinä vakuuttavasti, että ydinvoima on paitsi edullista ja varmaa, myös turvallista. Muualla maailmassa tapahtuneet onnettomuudet johtuivat inhimillisistä virheistä, huonosta suunnittelusta tai vajaavaisesta riskienhallinnasta. Intiassa, maailman johtavassa insinöörimaassa, ei tullaista voi tapahtua. Sitä paitsi, ilmailussakin on tapahtunut onnettomuuksia kautta aikain eivätkä ne ole jarruttaneet ilmailun kehittämistä. Tough luck, jos vaikka sattuisikin onnettomuus. Siitä otettaisiin opiksi.
Irom Sharmilalla oli eilen vuosipäivä. Hän on ollut 11 vuotta nälkälakossa vastustaakseen Assamissa olevaa poikkeustilalakia. Kyseistä lakia pidetään kuitenkin tarpeellisena, jotta alueella olevat ääriainekset saadaan taltutettua. Tilannetta paremmin tuntematta voi tosin ihmetellä kuinka tehokas tuo laki on kun se on ollut sentään voimassa jo vuodesta 1958. Sharmila sai joka tapauksessa laista tarpeekseen 11 vuotta sitten kun armeija tappoi 10 kyläläistä turhautuneena siihen, että kapinalliset olivat ehtineet poistua. Poikkeustilalain ansioista tapahtumasta ei tarvinnut tehdä tutkimusta. Sharmila on siis ollut pakkoruokinnassa viimeiset 11 vuotta ja saa näköjään vähän julkisuutta vuosipäivinään.
Muutenhan nämä nälkälakot, “fast to death”, kuuluvat jokapäiväiseen politiikkaan. Korruption vastaisen liikkeen johtohahmo Anna Hazare ehti olla nälkälakossa viikon verran (kuvista päätellen pari viikkoa lisää ei olisi vielä tehnyt pahaa), joka on poliitikoille pidemmästä päästä. Useimmiten poliitikkojen nälkälakot “kuolemaan saakka” kestävät korkeintaan päivän. Ilkeät juorut kertovat, että pizzatakseilla on huippusesonki niinä päivinä kun näitä lakkoja on. Joku kolumnisti vertasi poliitikkojen syömälakkojen nauttimaa 24/7 julkisuutta verrattuna Sharmilaan (joka ei siis ole poliitikko eikä muutenkaan tärkeä henkilö.
Lueskelin tänään myös puolisonhakuilmoituksia. Niissä ei ollut mitään uutta. Edelleen kaikki sulhas- ja morsianehdokkaat ovat vaaleaihoisia, edelleen muunväriset partnerit eivät tule kysymykseenkään. Edelleen kaikilla on vähintään pari tutkintoa ja useimmat ovat töissä IT-alalla, monikansallisessa firmassa tai valtion virassa (joka on tietysti kaikkein hienointa). En tiedä onko totta, mutta minusta näytti, että nyt olisi ollut enemmän ilmoituksia, joissa sanottiin ettei sulhasen perheellä ole myötäjäisvaatimuksia. Toivottavasti tämä ei ollut vain näköharhaa.
Näistä ilmoituksista tuli mieleen työkaverini, joka pyysi viime viikolla päivän vapaata, jotta hän ja hänen vaimonsa voivat käydä katsomassa jotain morsianehdokasta pojalleen. He olivat siis jo niin pitkällä, että taustat ja horoskoopit oli todettu sopivaksi, samoin tyttö oli valokuvassa näyttänyt kelvolliselta. Nyt oli vuorossa tytön tarkastaminen ihan livenä. Jos hyvin menee, niin seuraavaksi poika pääsee itsekin katsomaan tyttöä.
5 kommenttia:
Intia on iso maa, siellä tapahtuu paljon. Onneksi kaikki on hyvin organisoitua, muutenhan mistään ei tulisi mitään. Kirjoitin muuten blogin siitä Anna Centennal-kirjastosta, kävin siellä. Se ei ollut ihan valmis silloin eikä audiotorio ollut auki. Kirjastossa oli niin kuuma että nukahdin lukiessani naistenlehteä.
Superspesialiteettisairaala on mielenkiintoinen juttu. Yritin päästä näistä selville puolentoista vuoden ajan työskennellessäni Mehtan superspesialiteettisairaalassa. Kukaan ei selittänyt asiaa tyydyttävästi vaan kysymystäni pidettiin tyhmänä. Yritin myös editoida termiä lyhyemmäksi mutta eihän sekään onnistunut. Siis sairaalassa on liki kaikki erikoisalat ja super kai tarkoittaa että on erikoisalojen erikoisaloja, kuten kirurgian alla vaikka plastiikkakirurgia ja elinsiirto. Multisuperspesialiteettisairaala on luultavasti sellainen että siellä on sekä lapset että aikuiset ja kaikki erikoisalat.
Nälkälakot ovat tosiaan hyvin intialaista. Nimenomaan tuollaiset hyvinruokitut nälkälakkolaiset joista kilot eivät karise mitenkään.
Sinun blogistasi sai aivan väärän kuvan Annan Centennial Librarystä. Kysy vaikka Hillarylta, käynti kirjaston ilmastoidussa lulentosalissa oli ehdottomasti Intian-käynnin kohokohtia. Jokaisessa jutussa muuten mainitaan, että luentosali on ilmastoitu - tarkoittaneeko sitä, että se on Chennain ainoa ilmastitu luentosali tai sitä, että se on ainoa tila kirjastossa, joka on ilmastoitu?
Aina kun saa luettavakseen uuden Intian olosuhteita koskevan raportin tulee uudenlaisia käsityksiä sekä sairaalaoloista että elämästä yleensä, ja ymmärtää vähän sen Ukin kanssa kaipaamamme kirjan viipymisen. Varmaan itsekin joudutte muuttamaan näkemyksiä sitä mukaa, kun kokemukset lisääntyvät. Ainakin tuntuu, että myöskin varsin iso Brasilia jo teidän sittenkin lyhyen olemisenne aikana on tehnyt mahdolliseksi tajuta maata ja kansaa ja elämää paljon realistisemmin kuin tuota kummallista Intiaa.
Hillary varmaan pääsi kirjaston yleisöltä suljettuihin siipiin. Minultahan suljettiin käynti monessa kohtaan. En edelleenkään usko että siellä on ilmastointia. Siten se voisikin olla hyvä sairaala. Suurin osa sairaaloista toimii ilman ilmastointia, ainoastaan avoimien ikkunoiden ja propeleiden voimin. Hyttysiähän tulee, mutta moni potilas on hoidossa nimenomaan dengue-kuumeen tai malarian vuoksi joten ei se haittaa. Super-grand-de-luxe-huoneet ovat ilmastoituja.
Hauska kommentti, että kirjasto kelpaa sairaalaksi koska siinä ei ole ilmastointia ;-)
Lähetä kommentti