Vaalien voittajaksi ennustetaan Jayalalithaa´a, jonka etuna on paitsi ikä (vasta 63-vuotias) ja se, että hän on entinen Kollywood-tähtinäyttelijätär, myös se että hänellä ei ole perhettä. Hän on kehunut kampanjassaan, että koska hänellä ei ole perhettä, hänellä ei ole tarvetta antaa virkoja lähisukulaisilleen eikä hänellä ole tarvetta korruptioon.
Jayalalithaa on nyttemmin jotakuinkin selvinnyt Chief Minister-kausiensa (1991-96 ja 2002-06) oikeusjutuista. Lukuisat osavaltion varojen väärinkäytökset ja petokset hänen kaudellaan voinee unohtaa mikäli hän nousee taas valtaan.
Korruptio onkin ollut viime aikoina paljon otsikoissa, vaikkakin ulkomaalaisen on aina vaikea erottaa mikä on vain normaali maan tapa ja mikä on oikea skandaali. Karunanidhin DMK-puolue on valtakunnallisella tasolla liitossa Sonia Gandhin johtaman Kongressi-puolueen kanssa, joka on ollut vallassa pitkään ja on siis ehtinyt kerätä myös pitkän syntilistan. 2G-skandaali jaksaa puhuttaa vaikka itse tapahtumasta on jo aikaa. Siinä oli kyseessä se, että matkapuhelinverkkojen toisen sukupolven taajuusalueet myytiin parikymmentä miljardia dollaria alla käyvän hinnan. Aluksi ajattelin, että sen ei pitäisi olla mikään ongelma, että tuolla tavoin on saatu varmistettua halvat puheluhinnat (Euroopassahan kävi oikeastaan päinvastoin 3G-taajuuksien kanssa, ne myytiin niin kalliilla, että kesti vuosia ennenkuin ostajilla oli varaa rakentaa kunnon verkot). Sitten minulle selvisi, että monet ostajista olivat myyneet taajuusalueet eteenpäin käypään hintaan. Voi olla, että jokunen ministeri onnistui saamaan siitä hieman särvintä kapean valtion leipänsä päälle.
Wikileaksin julkaisemissa papereissa oli raportti Intian ja USA:n ydinvoimayhteistyösopimuksen hyväksymisen ajalta. Sopimuksesta oli tulossa tiukka äänestys parlamentissa ja käydyssä keskustelussa amerikkalaisdiplomaatti oli suhtautunut epäillen sopimuksen läpimenoon. Hänen keskustelukumppaninsa, Kongressi-puolueen johtohenkilö, oli vakuuttanut että sopimuksen läpimeno varmistetaan ja näyttänyt arkullisen rahaa, jolla äänestystulos hoidetaan kotiin. Hälystä päätellen tämä ei olekaan maan tapa, tai ainakaan siitä kiinni jääminen.
Vaalien aikaan DMK:lla kävi hieman onnettomasti kun vaalilautakunta onnistui takavarikoimaan yhteensä 100 miljoonan dollarin edestä rahoja, jotka oli tarkoitettu palkkioiksi äänestäjille. En ole varma kumpaa pidetään merkityksellisemäpänä, sitä että DMK käytti näin paljon rahaa äänestäjien lahjomiseen vai sitä, että niin moni äänestäjä jäi ilman rahoja ja DMK ilman suunniteltuja ääniä.
2 kommenttia:
Suomi ei tuota taustaa vasten vaikuta ollenkaan vaikeaselkoiselta, vaan kaikki on
täällä siistiä ja hyvin hoidettua.
Ei siis kannata kuvitella että Intian korkeat äänestysluvut - nytkin yli 80% luokkaa - johtuvat pelkästään valveutuneiden kansalaisten halusta vaikuttaa. Äänestyspaikoilla jaettu rahalahjus on aika kiva kimmoke laahautua paikalle.
En ole aina ihan varma onko demokratian levittäminen kehitysmaihin ihan hyvä idea kun se ei Intian kaltaisessa maassakaan aivan täydellisesti toimi.
Lähetä kommentti