sunnuntai 25. joulukuuta 2011
Joulurauha
Joulun mieltä kaikille!
lauantai 17. joulukuuta 2011
Huhhuh
Keväällä olin töissä Porvoossa kahdella eri terveysasemalla ja sen jälkeen hoidin siellä kotisairaanhoitoa ja kolmea osastoa. Sitten siirryin kuukaudeksi Mäntsälän terveyskeskukseen. Sitten menin Intiaan jä hoidin Little Lamb Schoolin lapset jonkinlaiseen kuntoon pitkää poissaoloani ajatellen. Sitten tuli kesäksi Suomeen ja menin Someron terveyskeskukseen töihin. Siellä lopetin elokuisena perjantaina ja maanantaina menin Mäntsälän terveyskeskukseen jossa perehdyttämisen sijaan odotti puolen metrin korkuinen paperikasa potilasvalituksia, loma-anomuksia, tärkeitä tiedotuksia ja pyyntöjä tehdä kunnolliset hoito-ohjeet koko porukalle "voisitko tehdä nämä viikon sisällä?" plus kaikki monisairaat potilaat jonossa.
Lopetin Mäntsälässä. Liika on liikaa. Mutta... koska olen heikko luonne, sanoin seuraavana päivänä että jatkan saman perusturva-alueen piirissä mutta pienellä Pornaisten terveysasemalla. Sitten lähdin Intiaan ja hoidin Mikon muuton loppuun, sain vessankannet paikalleen, taulut seinään, loput muuttolaatikot tyhiksi ja verhot pestyina ripustetuksi.
Sitten pieni idyllinen Pornainen. Siellä ei ollut paperipinoja. Kävi ilmi ettei siellä ollut paljon muuta kuin potilaita mutta heitä on paljon. Teimme listaa puuttuvista tutkimusvälineistä, anoimme täysiä oikeuksia potilastietojärjestelmän käyttöön, digitaalista sanelua, röntgenkuvienkatseluoikeuksia, sydänfilmien katseluoikeuksia jotka kaikki ovat eri järjestelmissä joihin pitää jokaiseen kirjautua erikseen erillisen salasanan kanssa. Kun ohjelmaan on lopulta kirjautunut, potilaan röntgenkuvan tai sydänfilmin etsimiseen menee aikaa viitisen minuuttia ja sen jälkeen voin syventyä tutkimaan onko niissä jotain epänormaalia vai ei. Tietoturvasyistä nämä ohjelmat sulkeutuvat automaattisesti tietyn ajan kuluttua joten joudun kirjautumaan niihin useamman kerran päivässä. Voi kiitos Tieto ja sen nokkelat ohjelmoijat ja systeemisuunnittelijat! Voinko pyytää Bill Gates'in hyväntekeväisyyssäätiötä auttamaan ahdingossa olevaa Suomea käyttäjäystävällisen sähköisen potilasjärjestelmän luomisessa?
Lähden Pornaisiin kello 7 ja tulen takaisin kotiin kello 19. On pakko tulla niin aikaisin koska koira on pakko ulkoiluttaa. 13 tuntia on sille maksimi minkä se jaksaa pidättää, ja 12 tuntiin sen on nyt totuttava. Nyt on melkein joulu ja minulla on rästissä hommia marraskuun alkupäiviltä. Ja syön lounaan hätäisesti iltapäivällä klo 14-15 välillä, ensimmäinen ateria sitten kello 6 aamupalan. Kahville en ehdi koskaan.
Osittain tämä kaikki on omaa syytä. Olen tavannut aivan liian monta uutta potilasta, aivan liian monta uutta työtoveria, aivan liian monta erilaista sähköistä tietojärjestelmää ja aivan liian monta erilaista työpaikkaa ja työkulttuuria yhden vuoden aikana.
Kun olin terveyskeskuksessa 80-luvulla, hoidin enemmän potilaita päivässä kuin nyt, tulin työpaikalle kello 8 ja lähdin etuajassa kello 15. Joka aamu aloitin puhtaalta pöydältä. Rästitöitä ei yksinkertaisesti jäänyt. Kaiken ehti tehdä päivän aikana. Ehdin käydä syömässä ja aamupäivä- ja iltapäiväkahvilla.
Miksi näin? Tätä mietitään jatkuvasti terveyskeskuksissa, lääkäreiden koulutuksissa ja tapaamisissa. Ei kelvottomat sähköiset sairaskertomukset ainoa syy ole. Jotain on tapahtunut. Jotain huonoa ja pahaa.
Terveydenhuollon ongelmien lopullista valaistumista odotellessa ajan joka aamu pimeässä maaseudulle töihin. Harmaa päivä kuluu sairaiden ja apua tarvitsevien parissa. Illalla ajan pimeässä takaisin kaupunkiin. Koko ajan sataa. Apua, tarvitsen edes pilkahduksen valoa!
Ostin kirkasvalolampun. Se on voittamaton. Istun aamulla sen edessä, luen Hesaria ja kiitän valon voimaa. Kohta tulee kevät, kirkkaus ja oikea aurinko. Kohta tulee aika jolloin potilaani tulevat tutuiksi eikä jokainen ole minulle uusi potilas. Kohta olen muuttanut heidän lääkityksensä ajanmukaiseksi ja kaikille on kirjoitettu heidän tautihistoriastansa tiivistelmä.
torstai 8. joulukuuta 2011
Kuvat
En tiedä haluaako Pia kuvat blogiin. Laitan nyt kuitenkin, voihan ne ottaa poiskin. Kivoja kuvia kivalta matkalta vaikka jätinkin kameran oikeastaan koko matkan ajaksi kapsekkiin.
Siksi nämä kuvat ovatkin ne ainoat kuvat mitä otin. Mike tuli reppunsa kanssa Pian kämpille 45 minuuttia ennen kuin lähdimme lentokentälle. Mike oli valmistanut pasta-aterian kotonaan ja toi repussaan wokkipannun ja joitain tykötarpeita ja viimeisteli aterian meille Pian pikku keittiössä. Pasta oli kaupasta mutta herkkusienikastike oli täysin itse tehty. Herkkusienet oli pilkottu ja marinoitu, kastike oli keitetty kasaan aiemmin itsetehdystä kanaliemestä ja kermasta. Kasaankeitto vei enemmän aikaa kuin oli suunniteltu, siksi ateria oli hyvin pikainen, mutta herkullinen. Pialla on vain yksi lautanen kämpässään, joten Mike toi myös lautaset mukanaan.
Huomautan tässä että Pia ei kenties ole loistavin ruoanlaittaja mutta tekee herkullisia lihapullia ja leipoo mitä maukkaimpia karjalanpiirakoita, korvapuusteja ja marjapiirakoita.
keskiviikko 7. joulukuuta 2011
Lentokentällä Lontoossa
tiistai 6. joulukuuta 2011
Tänään pois
sunnuntai 4. joulukuuta 2011
Montrealissa
lauantai 3. joulukuuta 2011
Kanadassa
sunnuntai 27. marraskuuta 2011
Länsimaista sivistystä
On täällä. Liikaakin. Ainakin päätellen siitä, että viime aikoina on ollut paljon juttuja siitä miten elintasosairaudet ovat lisääntymässä Intiassa. Syypäänä tietysti länsimaistuneet elämäntavat ja etenkin länsimainen roskaruoka. Chennaissa on kahdeksan Pizza Hutia, neljä McDonaldsia (joissa ei tietenkään ole hampurilaisia, ei edes lampaanlihasta) ja kahdeksan Subwayta. Nämä 20 länsimaista roskaruokaravintolaa ovat ilmeisen tehokkaassa käytössä kun ovat onnistuneet järkyttämään Chennain viiden miljoonan (esikaupungit mukaanlukien 9 miljoonan) asukkaan terveydentilan. Vakavasti puhuen, missään noista ketjuista ei saa yhtä epäterveellistä ruokaa kuin tyypillinen intialainen ruoka on. Mitä tulee muuten länsimaisiin elämäntapoihin, suurin ero intialaiseen verrattuna on, että länsimaissa harrastetaan liikuntaa.
Eilisessä lehdessä kerrottiin muuten, että vuosikymmenien väännön jälkeen hallitus on päättänyt sallia ulkomaalaisille 51% omistusosuuden vähittäiskauppaan. Tästä voi vielä olla pitkä matka siihen, että Carrefoureja tai Ikeoita tai Walmarteja näkyisi missään. Osavaltiot saavat itsenäisesti päättää onko ulkomaalisen omistuksen salliva laki voimassa kyseisessä osavaltiossa. Sen jälkeen pitää hankkia riittävä maa-alue, mikä ei välttämättä ole helppoa - muistatte varmaan miten Tata joutui siirtämään jo valmiin Nano-autoja varten rakentamansa tehtaan toiseen osavaltioon kun maaomistusta ei saatu järjestettyä. Ja lopulta kunnilla on kaavoitusmonopoli. Suomessa Ikealla taisi kestää kolmisenkymmentä vuotta siitä kun he ostivat sopivan maa-alueen siihen kun Espoo suostui kaavoittamaan sen huonekaluhallille. Intiassa oppositio saattaa käyttää myös eksoottisempia menetelmiä asioitten vastustamiseen. Pääoppositiopuolue BJP:n johtoon kuuluva Uma Bharti on luvannut henkilökohtaisesti tuikata tuleen Walmartin mikäli sellainen avataan missään Intiassa.
lauantai 26. marraskuuta 2011
Marrasmasennusta
sunnuntai 20. marraskuuta 2011
Kävelyllä
maanantai 14. marraskuuta 2011
Pyöräilemässä pitkästä aikaa
Ei tästä lenkistä sen enempää, vaan fillaroinnistani yleensä. Olen vakuuttunut, että herätän enemmän huomiota fillarini kanssa kuin jos ajelisin tulipunaisella Ferrarilla. Liikennevaloissa joku aina kysyy paljonko fillarini maksoi (aikisemmin valehtelin 50% alakanttiin, nyt sanon etten enää muista), montako vaihdetta minulla on (joudun toistamaan pari kertaa ennenkuin uskovat korviaan, eihän 27 voi olla totta). Ajaessani ohittavat moottoripyöräilijät jäävät rinnalle kyselemään kuinka kovaa fillarillani pääsee, mihin menen ja - tietysti - paljonko fillari maksoi. Jos pysähdyn hetkeksi jollekin kojulle ostamaan juoman, pyörän ympärille kerääntyy hetkessä lauma autoriksakuskeja pällistelemaan pyörää, räpläämään vaihteita ja esittämään nuo standardikysymykset. Ohi ajavista henkilöautoista pursuu ikkunoista liuta lapsenpäitä, taas samat kysymykset ja ihmettelyt. Jos jätän pyörän mihinkään edes hetkeksi, voin olla varma, että vaihteita on räplätty niin, että ketjut putoavat paikaltaan jos lähden ajamaan ilman että korjaan oikean vaihteen. Ei se ole niin paha juttu, joku ojentaa minulle rätin käsien puhdistamista varten jo ennenkuin olen saanut ketjut takaisin paikalleen.
Tämä on muuten aikaisemmassa jutussa mainitsemani Anna Centennial Library, eli tuleva multi-super-special-lastensairaala |
... ja tämä jollain aikaisemmalla fillariretkellä ottamani kuva entisestä uudesta osavaltioparlamenttirakennuksesta eli tulevasta multi-super-specialiteetti yleissairaalasta |
sunnuntai 13. marraskuuta 2011
Kerrostalossa tapahtuu 2
Kerrostalossa tapahtuu
sunnuntai 6. marraskuuta 2011
Superspesialiteettisairaala
Sanomalehtikatsaus
Asiaan.
Osavaltiomme Chief Minister, AIADMK:N puheenjohtaja Jayalalithaa, on päättänyt sulkea edeltäjänsä, DMK:n puheenjohtaja Karunanidhin, lähes viime töikseen vihkimän Anna Centennial Libraryn. Tämä Aasian toiseksi suurin kirjastorakennus on tarkoitus muuttaa lastensuperspesialiteettisairaalaksi. Pirkko voi varmaan alaa tuntevana valaista meitä siitä, mitä tuo superspesialiteettisairaala tarkoitaa. Jotain hyvin tärkeää joka tapauksessa, kaikki ovat sitä mieltä, että se on sellainen on ehdottomasti rakennettava, jotta Chennai saadaan lopullisesti maailmankartalle johtavana lääketieteen keskuksena. Siitäkin huolimatta hanke on saanut vielä suurempaa vastustusta kuin Karunanindhin aivan viime töikseen vihkimän uuden osavaltioparlamenttirakennuksen muuttaminen monisuperspesialiteettisairaalaksi. Eri alojen asiantuntijat ja kadunmiehet ovat olleet yhtä mieltä siitä, että kirjastoksi suunniteltu rakennus sopii paremmin kirjastoksi kuin sairaalaksi. On jopa esitetty arveluja, että tulisi halvemmaksi rakentaa uusi sairaala kuin muuttaa kirjasto sairaalaksi ja rakentaa uusi kirjasto. Mene jä tiedä. Vakuuttavin ja vastaansanomattomin perustelu on kuitenkin se, että Hillary Clinton piti puheen kirjaston ilmastoidussa auditoiriossa ja kehui sitä hyväksi paikaksi.
Inian hallituskoalitio on rakoilemassa. Kansalliset öljy-yhtiöt päättivät viikolla nostaa bensiinin hintaa, eikä hallitus tehnyt mitään estääkseen sitä, huolimatta siitä, että kärsijöinä ovat taas common men. Intian kielessä sanoilla on usein eri tarkoitus kuin englannissa, common man tarkoittaa kai keskiluokkaa, ainakaan Intian 700 miljoonalla köyhällä ei ole minkäänlaista motorisoitua menopeliä. Hallituskoalitioon kuuluvan Trinamoor Congress -puolueen puheenjohtaja Mamata (sama West Bengalin Chief Minister, joka onnistui karkottamaan Tatan osavaltiostaan kiusaamasta maanomistajaparkoja) uhkaa vetävänsä puolueensa hallituskoalitiosta, jollei Congress –puolue peruuta hinnankorotuksia. En ole ihan varma miten se käytännössä tapahtuu, varmaan omistajaohjausyksikön kautta. Hallitus kun ei enää määrittele bensiinin hintaa, vaan se vapautettiin hintasäännöstelystä vähän toista vuotta sitten. Päätöstä oli silloin tekemässä myös Mamata.
Tähän mennessä monsuuni on aiheuttanut 40 kuolonuhria Chennaissa, vaikka varsinaisia rankkasateita ei ole vielä ollut. Tyypillinen onnettomuus tapahtuu kun tulvan vallassa olevaa katua kahlaava tai fillaroiva henkilö putoaa näkymättömissä olevaan kuoppaan (useimmiten keskentekoinen sadevesiviemärityömaa). Joko hukkuu tai lyö päänsäkuopassa oleviin kivenlohkareisiin ja betonirautoihin. Poliisi on luvannut nostaa valppautaan.
The Hindussa oli tänään koko aukeaman artikkeli, joka rauhoittaa monen mieltä. Artikkelin kirjoittajat, A.P.J. Abdul Kalam, Intian edellinen presidentti ja Srijan Pal Singh, sähköinsinööri ja MBA (IIM-A), kertovat siinä vakuuttavasti, että ydinvoima on paitsi edullista ja varmaa, myös turvallista. Muualla maailmassa tapahtuneet onnettomuudet johtuivat inhimillisistä virheistä, huonosta suunnittelusta tai vajaavaisesta riskienhallinnasta. Intiassa, maailman johtavassa insinöörimaassa, ei tullaista voi tapahtua. Sitä paitsi, ilmailussakin on tapahtunut onnettomuuksia kautta aikain eivätkä ne ole jarruttaneet ilmailun kehittämistä. Tough luck, jos vaikka sattuisikin onnettomuus. Siitä otettaisiin opiksi.
Irom Sharmilalla oli eilen vuosipäivä. Hän on ollut 11 vuotta nälkälakossa vastustaakseen Assamissa olevaa poikkeustilalakia. Kyseistä lakia pidetään kuitenkin tarpeellisena, jotta alueella olevat ääriainekset saadaan taltutettua. Tilannetta paremmin tuntematta voi tosin ihmetellä kuinka tehokas tuo laki on kun se on ollut sentään voimassa jo vuodesta 1958. Sharmila sai joka tapauksessa laista tarpeekseen 11 vuotta sitten kun armeija tappoi 10 kyläläistä turhautuneena siihen, että kapinalliset olivat ehtineet poistua. Poikkeustilalain ansioista tapahtumasta ei tarvinnut tehdä tutkimusta. Sharmila on siis ollut pakkoruokinnassa viimeiset 11 vuotta ja saa näköjään vähän julkisuutta vuosipäivinään.
Muutenhan nämä nälkälakot, “fast to death”, kuuluvat jokapäiväiseen politiikkaan. Korruption vastaisen liikkeen johtohahmo Anna Hazare ehti olla nälkälakossa viikon verran (kuvista päätellen pari viikkoa lisää ei olisi vielä tehnyt pahaa), joka on poliitikoille pidemmästä päästä. Useimmiten poliitikkojen nälkälakot “kuolemaan saakka” kestävät korkeintaan päivän. Ilkeät juorut kertovat, että pizzatakseilla on huippusesonki niinä päivinä kun näitä lakkoja on. Joku kolumnisti vertasi poliitikkojen syömälakkojen nauttimaa 24/7 julkisuutta verrattuna Sharmilaan (joka ei siis ole poliitikko eikä muutenkaan tärkeä henkilö.
Lueskelin tänään myös puolisonhakuilmoituksia. Niissä ei ollut mitään uutta. Edelleen kaikki sulhas- ja morsianehdokkaat ovat vaaleaihoisia, edelleen muunväriset partnerit eivät tule kysymykseenkään. Edelleen kaikilla on vähintään pari tutkintoa ja useimmat ovat töissä IT-alalla, monikansallisessa firmassa tai valtion virassa (joka on tietysti kaikkein hienointa). En tiedä onko totta, mutta minusta näytti, että nyt olisi ollut enemmän ilmoituksia, joissa sanottiin ettei sulhasen perheellä ole myötäjäisvaatimuksia. Toivottavasti tämä ei ollut vain näköharhaa.
Näistä ilmoituksista tuli mieleen työkaverini, joka pyysi viime viikolla päivän vapaata, jotta hän ja hänen vaimonsa voivat käydä katsomassa jotain morsianehdokasta pojalleen. He olivat siis jo niin pitkällä, että taustat ja horoskoopit oli todettu sopivaksi, samoin tyttö oli valokuvassa näyttänyt kelvolliselta. Nyt oli vuorossa tytön tarkastaminen ihan livenä. Jos hyvin menee, niin seuraavaksi poika pääsee itsekin katsomaan tyttöä.
lauantai 5. marraskuuta 2011
Masentava taito
perjantai 4. marraskuuta 2011
Lakheja tulee tai menee
Babu piti keskiviikkona vapaapäivän, koska hänen isällään oli jotain maajuttuja. En ymmärätnyt mistä oli kyse, mutta jotain tärkeää joka tapauksessa ja Babun piti perheenpäänä olla paikalla. Eilen sain sitten kuulla, että Babun isä oli saanut lopulta hallitukselta maata. Prosessi oli kestänyt monta vuotta, mutta kyllä kannatti kun maa-alueen arvo on monta lakhia, noussut näitten vuosien aikana muutamasta tuhannesta.
Tai sitten se olikin niin, että hallitus oli riistänyt isältä pakkolunastuksena monen lakhin arvoisen maa-alueen ja nyt - monen vuoden taistelun jälkeen - hän oli saanut korvaukseksi vaivaisen muutaman tuhannen arvoisen pläntin tilalle. En saa tarpeeksi selvää Babun englannista enkä todellakaan osaa tulkita hänen ilmeistään milloin häntä pitäisi onnitella, milloin ottaa osaa. Varmaan tämäkin selviää kun Madam tulee seuraavan kerran. Varmaan jo ennenkuin pääsevät lentokenttäalueelta.
Jännitystä elämässä
Sain flunssan heti Pirkon lähdettyä. Podin flunssaa viikon verran, sen jälkeen olen potenut vain säätä. Koillismonsuuni alkoi 24.10, minkä jälkeen on satanut joka päivä. Ainakaan toistaiseksi ei erityisen paljon - vain yhtenä päivänä yli 100 mm - mutta joka päivä. Monta kertaa päivässä. Masentavaa. En viitsi tehdä mitään, en ole käynyt kertaakaan ulkona syömässä Pirkon lähdettyä. Pakottaudun ruokakauppaan kerran viikossa.No, ainakaan en ryyppää masennukseeni sillä aikomukseni käydä Klubilla ostamassa olutta ovat toistaiseksi jäänet pelkiksi aikomuksiksi.
Merinäköala 11 kerroksen parvekkeeltani |
Liikenne on tosiaan aivan toivotonta. Elo- ja syyskuu olivat kumpikin historian sateisimpia. Sen seurauksena tiet ovat kamalassa kunnossa, eikä vedellä ole enää mitään paikkaa minne mennä - sadetta on tullut jo 1000 mm viimeisten 3 kuukauden aikan. Kun teitten reunamat lainehtivat, siirtyvät kaikki jalankulkijat, härkävankkurit, kaupustelijat, pyöräilijät, mopot ja autoriksat entistä keskemmälle tietä. Autoille ei jää enää sitäkään vähää tilaa mikä niillä on normalisti.
Jokapäiväisen jännityksen lisäksi minulla on pidemmän ajan jännitys, onnistunko selviämään monsuunista ilman, että kaikki vaatteet homehtuvat.
perjantai 28. lokakuuta 2011
Työnhaku ja yliopistot
- olin ollut lääketeollisuudessa vain kolme vuotta...
- ... joten en ollut kerinnyt kerätä kunnollista alan verkostoa
- 1990-luvun lopulla tapahtui fuusioita ja USA:n itärannikolla pharmafirmojen henkilöstöä supistettiin, oli ylitarjontaa amerikkalaistakin hakijoista. Ulkomaalaisen, työluvattoman työmahdollisuudet olivat käytännössä olemattomat.
tiistai 25. lokakuuta 2011
Tasaista elämää
keskiviikko 19. lokakuuta 2011
Kotikuvia
Ulko-ovelta olohuoneeseen päin |
Kirjahyllyn päällä risteilyillä otettuja perhepotretteja, seinällä pari Tikkasta |
Pienet laivat pääsivät vitriiniin pölyltä suojaan kun linnut lensivät Suomeen. Seinällä muutama Tikkanen lisää. |
Olohuoneesta halliin(?). Lasten kuvia hyllyllä. |
Ruokapöydän ympärillä alastomia naisia: läsiäislahja Brasiliasta ja kaksi Tikkasta. |
... ja toisella puolella Liipolan muori |
Lasikaapin päällä Iso-Papan postimerkkien paksuusmittari, taustalla Ukin äidin ompelukone. |
Makuuhuone oven suunnasta |
... ja päinvastaisesta suunnasta. Mummin vanhempien piironki. |
Kotitemppeli(?) |
Työhuone/vierashuone. Taustalla näkyy Pian ilmoitustaulu. |
Sivupöydällä lasten kuva |
... ja seinällä taulu, jossa lasten kolukuvat vuoteen 2003 saakka. |
Ja sama vielä videonakin:
tiistai 18. lokakuuta 2011
Arki taas
Chennain-kodin kuulumisia
Tälle taululle meinasi käydä huonosti. Arveluni mukaan ruuvi oli liian iso ja taulun ripustusrengas irtosi. Onneksi löytyi melkein tarpeeksi pieni naula, jolla sen sai korjattua. |
Isoisän kuva antaa kodillemme aidon intialaisen säväyksen. Pitäisi vaan sytyttää nuo alttarikynttilät joka aamu. |
Anitha kävi ostamassa Pirkon ohjeitten mukaan uudet kylpyhuoneitten lamput, jotka peilimies asensi samalla käynnillä. Taattua intialaista viimeistelyä, mutta eivät lamput olleet hinnallakaan pilattuja, kympin kappaleelta.