Tai oikeastaan tämä juttu on työlainsäädännön eroista.
USA:n seksuaalisen häirinnän lainsäädäntö on todella tiukkaa, mikä on suurimmaksi osin ihan tarpeen ja hyväksi. Sillä on saatu karsittua valtaosa ongelmista, jotka ovat olleet takavuosina tuttuja suomalaisilla työpaikoilla - härskit vitsit, työtovereiden ulkoisten ominaisuuksien arvostelu, pikkujouluissa kähmimiset. Ylilyöntejäkin on. Muistan esimerkiksi tapauksen jossa eräs insinöörimme oli saanut sähköpostilla kuvan bikinipukuisesta tytöstä. Ohikulkeva työtoveri näki sen ja meni suoraan henkilöstöjohtajan luokse vaatimaan insinöörin erottamista, perusteena seksuaalinen häirintä.
Selvisimme sillä kerralla antamalla "rikkomuksen" tehneelle insinöörille kirjallisen varoituksen ja lähettämällä kaikille työntekijöille viestin, jossa kiellettiin vastaanottamasta minkäänlaisia seksuaalisesti provosoivia viestejä. Tai ainakin hävittämään kyseiset viestit välittömästi sellaisen saatuaan.
Eri sukupuolta olevan työtoverin halaaminen, hänen ulkonäköään tai pukeutumistaan koskevat kohteliaisuudet oli ehdottomasti kielletty.
Brasiliassa kaikki oli toisin. Ainakin matkalta palattua, mieluummin joka aamu, kuului ehdottomasti asiaan halata ja antaa poskisuudelmat kaikille lähimmille vastakkaista sukupuolta oleville työtovereille. Ja ehdottomasti ainakin välittömille alaisille. Muutenkin kaikenlainen koskettelu on Brasiliassa yleistä, käsivarresta kiinnipitäminen tai olkapään hiveleminen jutellessa, halaaminen, olalle taputtelu. Juttujen mukaan myös varsinainen seksuaalinen kanssakäyminen työpaikoilla on yleistä. Eikä se taida olla pelkkää juttua, ainakin meillä oli useampiakin "työpaikkaraskauksia".
Intiassa näkee kyllä kaduilla miesten kulkevan käsikädessä . Samoin naisten keskenään. Perheeseen kuulumaton mies ei sen sijaan saa koskettaa naista. Perinteisesti tämä on koskenut jopa kättelemistä, mutta se on nykyään normaalia ainakin kaupungeissa. Minäkin olen kätellyt jo lukuisia operaattorityttöjä antaessani heille tunnustustuspalkintoja hyvistä saavutuksista. Raja on kuitenkin edelleen kädessä: käsivarren koskettaminen kyynärpään alapuolelta on jo kiellettyä, kyynärtaipeen yläpuolelta vielä pahempi.
Sain Arton läksiäisjuhlassa konkreettisen oppitunnin. Eräs insinöörimme (taas insinööri!) yritti ensin saada yhden harvoista juhliin osallistuneista tytöistä tanssilattialle vetämällä häntä kädestä. Muut työtoverit pelastivat tytön ja taisivat antaa insinöörille vähän opetustakin vessassa. Opetus ei mennyt oikein hyvin perille koska hän tarttui seuraavaksi samaa tyttöä vyötäisiltä.
Insinööri olisi varmasti pahoinpidelty perusteellisesti ellei henkilöstöjohtajamme olisi pelastanut hänet työntämällä taksiin. Maananataina insinööri irtisanottiin seksuaalisen häirinnän perusteella. Kirjallinen varoitus tai muu lievempi rangaistus ei ollut mahdollinen.
5 kommenttia:
Eipä tullut mieleen, että suorastaan kaipaatte kommentteja -
Tähän voi vaan sanoa OLE SINÄ MYÖS VAROVAINEN!
Jos ei ole kommentteja, emme tiedä luetaanko juttujamme oikeasti.Palaute on kiva saada.
Ainakin Haagassa näitä blogeja luetaan hartaudella. Vaikea vain on kommenteida kun näitä Intian asioita pääasiassa lukee "sormi ihmetyksen suussa". Pyhiä käärmeitä, palveluskuntaa päivystämässä kotitalon nurkalla, autolla ajo pelottaa jne. Ihmettely on paras kommentti.
Tottahan juttuja luetaan, vaikka aina ei tule kommenttia.
Aika helposti joutuu erotetuksi siellä päin. Toisaalta jos insinööri ja tyttö eivät olleet mitenkään läheisiä keskenään, se vyötäisiltä tarttuminen olisi kai täälläkin sopimatonta.
Ainoa tapa miten tuo tyttö ja insinööri olisivat voineet olla "läheisiä" olise se, että he olisivat mies ja vaimo tai sisaruksia. Työtoveri ei voi olla sillä tavoin läheinen, että koskettaminen olisi hyväksyttävää.
Lähetä kommentti