maanantai 16. toukokuuta 2011

5S

Salcomp lanseeraa 5S-metodologian mukaisen organisoimissysteemin tehtaalle. Tai miten sen nyt hankalammin sanoisi. Metodologia on kuitenkin selkeä ja järkeenkäypä - selvitetään mikä on tarpeellista ja vain tarpeellinen pidetään. Kaikesta tarpeettomasta, niin tavarasta kuin tavoista kuin toiminnoista ja luultavasti myös työntekijöistäkin pyritään pääsemään eroon. Kun raivaus on tehty, jäljelle jäänyt järjestetään loogisesti, siivotaan ja pidetään järjestykssä ja järjestys ylläpidetään. Jotenkin näin pitäisi jokaisen kodinkin toimia. Viisi ässää tulevat japaninkielisistä sanoista seiri, seiton, seiso, seiketsu ja shitsuke, joiden englanninkieliset vastineet ovat vastaavasti Sorting, Straightening / Setting in order, Sweeping / Cleaning, Standadizing, Sustaining.

Olin kuuntelemassa konsultin pitämää ensimmäistä yleisluentoa aiheesta tehtaalla. Asia oikeasti kiinnosti minua koska sama organisointi on oleellista myös terveyskeskuksissa ja sitä voisi soveltaa siten Mäntsäläänkin. Toiseksi, minulla ei olisi muuten ollut mahdollisuutta päästä ratsastamaan koska olimme lauantaina yhden auton varassa eikä tehtaalta pitkän matkan vuoksi ollut mahdollista käydä minua hakemassakaan iltapäivällä kotoa.

Luento oli uskomattoman pitkästyttävä ja todella hidastempoinen. Intialainen konsultti toisti jokaisen lauseen kolmeen kertaan, luultavasti siksi että Mikon työntekijät ehtivät kirjoittaa joka sanan muistiin. Huomasimme Mikon kanssa jälleen kerran kuinka kussakin kulttuurissa on oltava paikallinen asiantuntija. Länsimainen 5S-konsultti ei ikinä olisi aloittanut luentoaan näillä esimerkeillä lämmittääkseen yleisönsä:

"Kaikkihan rukoilevat kotona päivittäin, teillä kaikilla on jumalankuva, valokuva tai taulu jonka edessä sytytätte lampun ja rukoilette. Kotialttari on aina puhdas, mutta onko se oikeasti puhdas? Kuinka monen perheen rutiiniin kuuluu puhdistaa jumalkuvan tausta pölystä ja hämähäkinverkoista? Teettekö sen edes viikottain?"

Kaikilla oli mielipide ja halusivat kertoa miten toimivat. Joku väitti putsaavansa alttaritaulunsa joka päivä!

"Missä pidätte otsatäpliä kotona? Aamulla on kiire, onko niillä tietty paikka josta ne aina löytää? (Siis niitä koristeellisia tarroja joita laitetaan otsaan jollei täplää maalata sormella)

Kävi ilmi että otsatäplien kanssa kotona ollaan huolettomia eikä niiden suhteen ole mitään järjestelmällisyyttä. Otsatäpliä on kaikkialla. Tarra-arkkeja on kylpyhuoneessa, eteisessä, autossa, makuuhuoneessa, keittiössä, olohuoneessa. Ihan joka paikassa.

Jo tässä vaiheessa minulle tuli ulkopuolinen olo ja minua alkoi nukuttaa. Mikon työntekijät sen sijaan olivat valpastuneet ja täydellä innolla mukana. Meillä ei ole alttaria kotona enkä käytä otsatäpliä. Deodoranteista ja aamujugurteista olisin osannut jotain kertoa mutta ne ei kiinnostaneet ketään.

4 kommenttia:

ilkka kirjoitti...

Ei noilla konsulttieväillä tosiaan suomessa pitkälle pötkisi.

Kaarina kirjoitti...

Eikä suomalainen konsultti saisi intialaisia ymmärtämään asiansa tärkeyttä

Mikko kirjoitti...

Tavallaan lohdullista (sikäli, ettei kulttuurierot ole ehkä sittenkään aivan NIIN suuret), että konsultin saama palaute oli muiltakin pääosin negatiivista. Jotkut olivat olleet mm. närkästyneitä siitä, että häne oli käyttänyt uskontoon liittyviä analogisia, ikäänkuin kaikki muka olisivat uskonnollisia.

Kaarina kirjoitti...

Ne taitaa olla aika velhoja näyttelemään nuo salcomppilaiset kun on pomo rouvineen paikalla.