Symboleilla on eri merkitys eri kulttuureissa. Hakaristi ehti olla natsien symboli Saksassa alle 20 vuotta. Tämän lyhyen vaiheen perusteella se yhdistetään länsimaissa lähinnä natseihin, vaikka hakaristillä on vuosituhantiset perinteet myös Euroopassa. Suhtautumisen erilaisuutta kuvastaa se, että Saksa yritti saada hakaristin kielletyksi EU:n alueella samoihin aikoihin kun Intiassa ehdotettiin Punaista hakaristiä Punaisen ristin ja Punaisen puolikuun rinnalle.
Hakaristiä on käytetty Intiassa ainakin jo pari tuhatta vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Se on edelleen yleinen ja sitä käytetään sekä uskonnollisena symbolina että koristeena.
Suomessa hakaristiä on käytetty ainakin rauta-ajalta lähtien. Virallisempaan käyttöön hakaristi tuli Suomessa kun ruotsalainen kreivi Eric von Rosen lahjoitti Suomelle ilmavoimien ensimmäisen koneen, jonka siipiin oli maalattu von Rosenin onnenmerkki, sininen hakaristi. Hakarististä tuli myös Suomen armeijan panssaroitujen ajoneuvojen tunnus ennen jatkosodan alkua.Hakaristiä käytetään edelleen ilmavoimien lipuissa ja joissakin joukko-osastojen tunnuksissa sekä monissa kunniamerkeissä. Lentosotakouloun lipussa on jopa kolminkertainen hakaristin esiintymä: lipun keskellä musta hakaristi, myös vasemmassa yläkulmassa joukko-osastotunnuksen keskellä hakaristi ja lisäksi tangon päässä Vapaudenristi, jonka ristin haaroissa on hakaristi.
Yhden TV-kanavan vaalivalvojaisissa oli hauskasti sirppi ja vasara ja hakaristi allekkain. Ilmeisesti tämä kanava käyttää hakaristiä yleisenä symbolinaan kun myös vasemmassa alanurkassa pyöri hakaristi.
Erityisesti uskontoon jollain lailla liittyvissä esineissä on usein koristeena hakaristejä. Saimme jossain tilaisuudessa nämä pikkukipot, joissa on tarkoitus polttaa öljyä kodin jumalankuvan edessa.
Myös graffiteissa näkyy hakareistejä iman mitään poliittista merkitystä
Käyttämämme valokuvaliikkeen kuoria
Komeitten ovien joka nurkassa on hakaristi. Tästä näkyy, että myös vastapäivään olevia hakaristejä käytetään
Teosofit kunnioittavat kaikkia uskontoja, niinpä Teosofisen yhdistyksen seinällä on juutalaisten Davidin tähden vieressä hindujen hakaristi (ja niitten alla vastaavasti kuvat Jeesuksesta ja Buddhasta)
4 kommenttia:
Minulle on aika lailla mystiikkaa tuo intialainen vuosituhantinen kulttuuri ja historia. Koska sinne ovat englantilaiset tulleet, onko tämän päivän Intia englantilainen maa?
Nytpä tuli kysymys johon ei ole vastausta! Voin nopeasti vain sanoa että englantilaiset tulivat 1600-luvulla ja lahtivät Intian itsenäistyessä 1947. Lähtiessään englantilaiset toteuttivat jotenkin myös hindu-Intian ja muslimi-Pakistanin eron joka aiheuttaa närää edelleen, aggressiivisemmin kuin Suomessa Karjalan menetys.
Intia ei luultavasti ole koskaan ollut englantilainen. Olen ymmärtänyt että englantilaiset elivät omaa elämäänsä pienissä piireissä ja Intia odotti kärsivällisesti hetkensä koittavan. Jotenkin tuntuu että sitä hetkeä ja heräämistä odotellaan ikuisesti.
Yritän perehtyä asiaan vaikka se tuntuu mahdottomalta. Seuraava kysymyksesi voisi ehkä olla joku muu kuin tällainen täyskymppi ydinkysymys?
Symboliikassa Saksa ja Intia kyllä eroavat. Luin tätä merkintää lentokentällä ja säikähdin kun joku tuli kysymään onko viereinen tuoli vapaa. En ole kyllä ihan varma onko intialaisten hakaristi-kuvien katsominen laitonta täälläkään, mutta voi ihan hyvin olla. Symboleilla on erilainen merkitys eri paikoissa.
Oletteko käyneet teosofisessa yhdistyksessä? Kuulostaa mielenkiintoiselta!
Lähetä kommentti