maanantai 30. toukokuuta 2011
Kotona
keskiviikko 25. toukokuuta 2011
Huh huh
maanantai 23. toukokuuta 2011
Puolitehoista
perjantai 20. toukokuuta 2011
Ajatukset Suomessa
torstai 19. toukokuuta 2011
Tavallinen tarina
keskiviikko 18. toukokuuta 2011
Järkevä ratkaisu
maanantai 16. toukokuuta 2011
5S
Olin kuuntelemassa konsultin pitämää ensimmäistä yleisluentoa aiheesta tehtaalla. Asia oikeasti kiinnosti minua koska sama organisointi on oleellista myös terveyskeskuksissa ja sitä voisi soveltaa siten Mäntsäläänkin. Toiseksi, minulla ei olisi muuten ollut mahdollisuutta päästä ratsastamaan koska olimme lauantaina yhden auton varassa eikä tehtaalta pitkän matkan vuoksi ollut mahdollista käydä minua hakemassakaan iltapäivällä kotoa.
Luento oli uskomattoman pitkästyttävä ja todella hidastempoinen. Intialainen konsultti toisti jokaisen lauseen kolmeen kertaan, luultavasti siksi että Mikon työntekijät ehtivät kirjoittaa joka sanan muistiin. Huomasimme Mikon kanssa jälleen kerran kuinka kussakin kulttuurissa on oltava paikallinen asiantuntija. Länsimainen 5S-konsultti ei ikinä olisi aloittanut luentoaan näillä esimerkeillä lämmittääkseen yleisönsä:
"Kaikkihan rukoilevat kotona päivittäin, teillä kaikilla on jumalankuva, valokuva tai taulu jonka edessä sytytätte lampun ja rukoilette. Kotialttari on aina puhdas, mutta onko se oikeasti puhdas? Kuinka monen perheen rutiiniin kuuluu puhdistaa jumalkuvan tausta pölystä ja hämähäkinverkoista? Teettekö sen edes viikottain?"
Kaikilla oli mielipide ja halusivat kertoa miten toimivat. Joku väitti putsaavansa alttaritaulunsa joka päivä!
"Missä pidätte otsatäpliä kotona? Aamulla on kiire, onko niillä tietty paikka josta ne aina löytää? (Siis niitä koristeellisia tarroja joita laitetaan otsaan jollei täplää maalata sormella)
Kävi ilmi että otsatäplien kanssa kotona ollaan huolettomia eikä niiden suhteen ole mitään järjestelmällisyyttä. Otsatäpliä on kaikkialla. Tarra-arkkeja on kylpyhuoneessa, eteisessä, autossa, makuuhuoneessa, keittiössä, olohuoneessa. Ihan joka paikassa.
Jo tässä vaiheessa minulle tuli ulkopuolinen olo ja minua alkoi nukuttaa. Mikon työntekijät sen sijaan olivat valpastuneet ja täydellä innolla mukana. Meillä ei ole alttaria kotona enkä käytä otsatäpliä. Deodoranteista ja aamujugurteista olisin osannut jotain kertoa mutta ne ei kiinnostaneet ketään.
perjantai 13. toukokuuta 2011
Aurinko laskee Tamil Nadussa
eli ennakkotietoja osavaltiovaaleista
Tänä keväänä käytiin osavaltiovaalit neljässä osavaltiossa Tamil Nadussa, Länsi-Bengalissa, Keralassa ja Assamissa sekä lisäksi Pondicherryn (eli Puducherryn) liittoterritoriossa. Ääntenlaskenta on vasta käynnissä, tässä vasta joitain hajahuomioita ja ennakkotietoja.
Isä aurinkoisen ja poikansa Stalinin valtakausi Tamil Nadussa on vääjäämättömästi päättymässä. Ääntenlaksennan tässä vaiheessa oppositiopuolue ADMK liittolaisineen on saamassa 198 paikkaa osavaltioparlamentin 234 paikasta. Hallitsevan DMK-puolueen liittoutuma näyttäisi saavan vain 36 paikkaa, missä on pudotusta 116 paikkaa.
Näistä puolueista ja niitten ideologisista eroista saatte (ehkä) lukea joskus toiste. Sen verran kuitenkin, että nimilyhenteitten samankaltaisuus ei ole ihan sattumaa, vaan kummankin “DMK” tarkoittaa samaa Dravida Munnethra Kazhagam’ia. ADMK:n nimessä on etuliitteenä lisäksi “All India Anna”. Ulkomaalisten hämäämiseksi ADMK:n rinnalla käytetään lyhennettä AIADMK.
Yllä ADMK:n symboli. Luuliin aluksi, että ADMK ajaa hashiksen laillistamista, mutta kaksoislehdet symbolisoivat ilmeisesti jotain muuta.
DMK:n tappiolle on selvä syy: äänestäjät saivat lopulta tarpeekseen DMK:n ja erityisesti “hallitsijaperheen” korruptoituneisuudesta. AIADMK:n johtaja Jayalalithaa onkin käyttänyt kampanjoinnissaan hyväkseen sitä, että hänellä ei ole perhettä, eikä hänen perheensä voi siten olla yhtä laajalti korruptoitunut. Sanoma meni ilmeiseti hyvin läpi, huolimatta siitä että Jayalalithaa tuomittiin itse vuonna 2001 viiden vuoden vankeusrangaistukseen korruptiosta (korkein oikeus vapautti hänet sittemmin riittämättömien todisteiden perusteella).
Nämä korruptiojutut eivät varmaan yllätä ketään, sopivat hyvin stereotyyppiseen kuvaan Intiasta. Sen sijaan Jayalithaan menneisyydessä on piirteitä, jotka istuvat huonosti stereotypioihin. Nyt 63-vuotias Jayalithaa ei ole ollut koskaan naimisissa. Sen sijaan on yleisesti tunnettua, että näyttelijänä uransa alkanut Jaylalithaa oli vuosia tamili-elokuvien suuren tähden (sittemmin myös Tamil Nadun pääministerinä toimineen) MG Ramachandran’in partneri. MGR oli samanaikaisesti kolmannessa avioliitossa erään toisen näyttelijättären kanssa. Jotenkin tämä poikkeaa yleisestä kuvastani Intiasta. Toisaalta Isä aurinkoisellakin on ainakin pari vaimoa. Olisiko niin, että poliitikoilta ei odotetakaan mitään moraalia?
Jayalalithaa ja MGR elokuvien sankariparina
Tämä kuva oli uutisessa, jossa kerrottiin Karunanidhin jättäneen eroilmoituksensa. Antamamme lempinimi Isä aurinkoinen ei enää sovi hänelle.
Länsi-Bangalissa on tapahtumassa varsinainen vallanvaihdos. Kommunistit ovat hallinneet osavaltiota 34 vuotta, mutta Intiaa hallitsevaa kongressipuoluetta lähellä oleva TMC (All India Trinamool Congress – hauskoja muuten nämä “All Indiat”, kun ne näyttävät esiintyvän vain paikallisten puolueitten nimissä) on nyt saamassa murskavoiton vasemmistosta. Voiton takana on täälläkin nainen, TMC:n johtaja Mamata. Mamata on käynyt väsymätöntä taistelua kommunisteja vastaan kahdenkymmenen vuoden ajan. Hänen kannatuksensa kääntyi jyrkkään kasvuun kuuluisan Singurin kiistan ansiosta. Kun Tata Group päätti rakentaa maailman halvimman auton, Tata Nanon, Länsi-Bengalin yritysmyönteinen (kommunistinen) hallitus tarjosi sijoituspaikaksi Singurin, jossa hallitus pakkolunasti tarvittavat maa-alueet Tataa varten. Mamata oli näitä pakkolunastuksia vastustavan kansanliikkeen näkyvin hahmo. Kansanliike onnistuikin yrityksissään ja sai Tatan luopumaan tehdashankkeesta Länsi-Bengalissa; tehdas rakennettiin lopulta Gujaratiin ja autot saatiin markkinoille pari vuotta myöhässä. Jotenkin intialainen politiikka ei oikein noudata normaalia vasemmisto-oikeisto logiikkaa.
Myös Keralassa kommunistit hävisivät vaalit oltuaan vallassa itsenäistymisestä lähtien. Osavaltion jyrkän anti-kapitalistiseen lainsäädäntöön (Stalin olisi sopinut paremmin Keralan varapääministeriksi, ainakin nimensä puolesta) on odotettavissa muutoksia. Assamin vaaleissa ei tapahtunut muuta yllättävää kuin se, että Kongressi-puolue vahvisti enemmistöään huolimatta kaikista viimeaikaisista skandaaleista. Pondicherry taas on niin pieni, että se ei voi kiinnostaa ketään.
Vaalit
Tänä iltana saadaan vaalitulokset. Äänestys oli samaan aikaan kuin Suomessakin, jo kuukausi sitten täällä eteläisissä Tamil Nadun, Keralan ja Pondicherryn osavaltioissa sekä pohjoisessa West Bengalissa ja Assamissa. Ääntenlaskenta alkoi tänään ja vaalitulos alkaa häämöttää. Ääntenlasku ei voinut alkaa ennen koulujen lomia yksinkertaisesti koska opettajat toimivat puolueettomina ääntenlaskijoina ja opet olivat kiireisiä korjatessaan ylioppilaskokeita joiden tulokset saatiin maanantaina. Ihan simppeli juttu, kuten yleensä kaikki Intiassa.
On ilmeisen selvää että Länsi-Bengalin 34 vuotta kestänyt yhtäjaksoinen kommunistien valtakausi päättyy koska äänestäjät ovat kyllästyneet osavaltionsa syöksykierteiseen talouteen ja sietokyvyn ylittäneeseen ahdinkoon. Meillä Tamil Nadussa – kuten Mikko kirjoitti blogissaan – sen sijaan eletään tulosten suhteen jännityksessä. Molemmat valtapuolueet on arvioitu varsin tasaväkisiksi. Nykyinen 87-vuotias Chief Minister Karunanidhi poikansa, varapääministeri Dr. Stalinin, kanssa tekivät näyttävän ja kalliin vaalikampanjan DMK (Dravida Munnetra Kazhagam)-puolueen hyväksi. Puoluehan on Intian valtapuolueen Kongressipuolueen vahva liittolainen ja ryvettynyt moneen otteeseen. Eipä silti, kaikista poliitikoista täällä tiedetään että kukaan ei pelaa puhdasta peliä ja jollain tavalla se ilmeisesti hyväksytään maan tapana.
Se että äänestysprosentti oli joka paikassa yli 70% ei ehkä sittenkään kuvasta tämän maailman väkirikkaimman demokratian yhteiskunnallista valveutuneisuutta vaan ennemmin jotain raadollisempaa. Juttelin kotiapulaisen, Anithan, kanssa joka haikeana totesi että tänä vuonna vaaliensuojelukunta oli niin tarkkana ettei heidän perheeseen herunut yhtään rahaa äänestyspaikalla. Kukaan ei myöskään yön pimeydessä ennen vaaleja tullut tarjoamaan lahjuksia kuten edellisissä vaaleissa kävi. Köyhälle lahjus oli 200 rupiaa per luvattu ääni. Kun kuukausipalkka on 3000 – 6000 rupiaa tämä on suuri summa vaikka itseltäni tuo sama 200 rupiaa kuluu hyvässä kahvilassa cappuccinoon ja banaanikakkuun. Anitha toivoo AIADMK:n (All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam) voittoa koska sen puheenjohtaja Jayalalithaa – se joka perheettömänä naisena vannoo ettei hänen hallituksessa sukulaisia suosita virkoja jaettaessa – lupasi kaikille äänestäjille kannettavan tietokoneen mikäli voittaa vaalit. Karunanidhi lupasi sähköisen ruokamyllyn joka Anithalla jo on. Viime vaaleissa tuli televisio.
Demokratia on hieno ja kunnioitettava asia. Minusta on äärettömän upeata että jokainen täysi-ikäinen saa vaikuttaa maansa kehitykseen ja tulevaisuuteen, pohtia puolueiden ulkopoliittisia linjauksia, avaruusohjelman merkityksellisyyttä ja yliopistojen kehitystä. Vaikka siten että valitsee puolueen sen perusteella hankkiiko joku poliitikko verovaroin joltain kaveriltaan kymmenen miljoonaa ruokamyllyä vaiko saman verran kannettavia tietokoneita. On ihan varmaa että sekä sille poliitikolle että sen poliitikon kaverille jää muutama ylimääräinen rupia kirstun pohjalle tällaisesta diilistä, mutta jokainenhan hyötyy.
Onkohan tämä sittenkään demokratian syvin olemus ja se minkä vuoksi esimerkiksi täytyy sotia ympäri maailmaa demokratiaa levittämässä.
Demokratia toimii varmasti erinomaisesti jos kansakunta on hyvin koulutettua. Kuten vaikka Suomessa. Muistan senkin kerran kun olin äänestyskopissa enkä löytänyt Soininvaaran nimeä listasta joten ajattelin häkeltyneenä ettei tämä ehkä olekaan Töölössä ehdokkaana ja piti tyytyä aakkosissa edelliseen, Sinnemäkeen. Kopista tullessani totesin Mikolle ettei sitä Soininvaaraa sitten voinutkaan äänestää. Mutta… ehdokkaiden nimet olikin listattu vasemmalta oikealle kun taas minä olin selannut listaa ylhäältä alas. Kyllä Soininvaara oli siinä Sinnemäen oikealla puolella. Oli se vähän noloa. Äänestyspaikkojen ovella pitäisi olla joku testi jonka läpäisseet katsottaisiin riittävän fiksuiksi äänestämään. Olisin valmis äänestämään sen puolesta.
No, koska Chennaissa saadaan tänään tietää mikä puolue hallitsee seuraavat 4 vuotta, iltapäiväksi ja yöksi on luvassa kahinoita, tappeluita ja vihanpitoa. Ainakin molemmat autonkuljettajat Babu ja Venkatesh varoittivat minua liikkumasta pikkukaduilla. Ajattelin kyllä käydä autolla lähikaupassa ja siinä vieressä lounaalla, mutta jos minusta ei ala kuulua mitään lähiaikoina, varoitan etukäteen että olen saattanut joutua demokratian nimissä henkirikoksen uhriksi.
tiistai 10. toukokuuta 2011
Kotioloa
Mutta ei niin lämmintä etten suurimman osan vuotta kaipaisi kuumaa suihkuvettä! Tämä on hauska mittari jolla itse huomaan hyvin kuuman kauden alkaneen. Talvella yölämpötila putoaa alle 20C-asteen mutta nyt se keikkuu 30C asteen korvilla, kivuten päivisin yli 40C-asteeseen. Katollamme olevan vesisäiliön vesi lämpiää auringossa eikä yökään sitä viilennä joten nyt lämpimän suihkun saa suoraan kylmävesihanasta. Sama juttu oli Manauksessa jossa meillä ei keittiön hanasta tullut lainkaan kuumaa vettä vaan ikuisesti samanlaista haaleaa. Manauksessa tosin hanavesi oli juomakelpoista, Intiassa juodaan aina ainoastaan pullotettua vettä.
Suomessa talvella lämmitys nostaa sähkönkulutusta. Täällä kesällä ilmastoinnin käyttö lisääntyy niin että sähkönjakelua joudutaan rajoittamaan. Meillä toimii päivisin kahdeksasta ilmastointilaitteesta kolme. Se on itse asiassa ihan riittävää koska talomme on paksuseinäinen ja pitää viileyttä varsin hyvin. Kivilattiat myös viilentävät eikä meillä ole paljon mattoja. Ilmastointi on päivisin meillä olohuoneessa ja makuuhuoneissa enemmän estämässä huonekalujen ja vaatteiden homehtumista. Silti öisin haluan että ilmastointi toimii. Makuuhuoneen toinen ilmastointilaite on useimmiten rikki. Makuuhuoneessa näitä on kaksi koska usein on sähkökatkoksia jolloin joku meille tulevista kolmesta vaiheesta on katki. Ilmastointilaitteet ja muut sähkövempaimet on kytketty ripotellen eri vaiheisiin jotta ainakin joku pelaisi. (Nyt kyllä liikun tosi harmailla vesillä - en koskaan oppinut sähköasioita fysiikantunnilla ja nämä vaiheet ja jakelut ovat minulle aika ufo-juttua).
En oikeastaan tiedä mitä alunperin rupesin kirjoittamaan ja miksi päädyin tylsiin sähköasioihin. Ne on niin ikäviä että taidan lähteä kahville ja kauppaan. Venkatesh-kuski on jo tullut ja auto on odottamassa.
perjantai 6. toukokuuta 2011
PubCrawl Glen Innesiin
Lähdimme seitsemän maissa aamulla ajamaan kahdeksan tunnin matkaa kohti pohjoista, Glen Innesin kelttikaupunkiin. Todellakin, skotit tulivat joukolla 1830-luvulta alkaen näille Australian itärannikon viileille vuoristoalueille kilometrin korkeuteen lammas- ja nautafarmareiksi. Ja skotit pysyvät skotteina, alue tunnetaan nytkin nimellä Celtic Country. Vaikka ajomatkamme tuntui pitkältä ja maisemat ja ilmasto muuttuivat täysin siitä mitä oli Sydneyssä, oikeasti vain raapaisimme hieman valtavan mantereen itärannikon pientä kaistaletta, pysyen koko ajan New South Walesin osavaltiossa.
New England Highway kulki itärannikkoa myötäilevän vuoristosuikaleen harjalla. Eteläisellä pallonpuoliskolla eletään nyt loppusyksyä, ja oli omituista katsoa toukokuussa australialaista värikylläistä ruskaa. Olen aina mieltänyt Australian maaksi jossa voi olla rannalla ympäri vuoden, aurinko paistaa koko ajan ja maa on litteätä asumatonta hiekkaerämaata. Se kuiva autiomaa jäi tällä matkalla totaalisesti näkemättä! Enemmän oli sadetta ja jännitystä siitä sataako vai eikö sada.
New England Highway kulki pienten vuoristokaupunkien läpi. Lounasaikaan ajattelimme pysähtyä johonkin idylliseen ravintolaan. Totuus oli toinen. Pikkukaupungit olivat sulkeneet ovensa ja palvelunsa pääsiäisen viettoaan varten ja lopulta päädyimme Armidalen yliopistokaupungissa valitsemaan joko Kentucky Fried Chicken-ravintolan tai McDonaldsin. Kuuden Amerikan-vuoden aikana olimme olleet useita kertoja Mäkkärissä mutta vain kerran KFC:ssä, joten Pääsiäissunnuntain lammasateriamme korvasi rasvassa kuorrutettu pikaruoka, kananuggetit. Mutta Armidale oli tosi kaunis kaupunki.
Glen Innes on pieni paikka, reilu 7000 asukasta. On yksi pääkatu, muutama sivukatu ja kaupungin ympärillä pientaloja joiden takapihalla oli hevosia ja heti näiden takana alkoi laidunmaat. Lampaita ja nautoja. Ja paljon hevosia. Majapaikkamme ja ratsastusretken järjestäjä Bullock Mountain Homestead oli parikymmentä kilometriä Glen Innesin keskustan vilinästä, pienen hiekkatien päässä. Kuusissakymmenissä oleva aviopari Steve ja Alison toteuttivat parikymmentä vuotta sitten unelmansa ja muuttivat tänne kelttimaahan majoittamaan turisteja ja vetämään ratsastusretkiä. Apuna heillä on Jo, samanikäinen nainen joka on ikänsä ratsastanut. Eikä ketään muuta. Suurin osa muista paikalla olevista vieraista asuivat teltoissa tai neljässä asuntovaunussa ja valmistivat itse ruokansa. Erillisessä talossa oli neljä huonetta joista meille oli varattu kaksi – meidän pakettiin kuului isäntäväen kokkaamat aamiaset, lounaat ja illalliset jotka myös nautimme heidän seurassaan. Suomalaisena paikkaa katsoessa sanoisi että täytyy olla hullu jos tuollaiseen ryhtyy eikä tilaa voinut mitenkään pitää sellaisena jota itse ajattelisi myytävän turisteille. Silti, Steve, Alison ja Jo vaikuttivat kaikki täyspäisiltä mukavilta ihmisiltä. Arvelimme suopeasti että teltoissa asuvat perheet ovat tosi köyhiä ja että onhan hienoa että köyhätkin voivat lähteä lomamatkalle vaikka onkin kylmää ja sateista. Kerran kaikille tarjottiin sconeseja. Mikko ja Antti kaapivat valtavat kasat hilloa ja kermavaahtoa sconeseilleen. Asuntovaunussa lomailevan nelilapsisen perheen nuorin laittoi varovasti pienen hillonokareen omalle sconesilleen. Me todettiin keskenään että taitaa olla niin köyhä lapsi ettei ole ennen saanut hilloakaan. Ja sitten perheen äiti kertoi olevansa juristi, olivat asuneet Lontoossa monta vuotta. Joku köyhistä oli investointipankkiiri ja joku lääkäri. Eli ei varmaan niin kovin köyhiä kuitenkaan... Ehkä jotain samaa kuin suomalaisessa mökkikulttuurissa – hakeudutaan alkeellisiin oloihin joista oikeasti nautitaan.
Aamulla sitten ratsastamaan. Antin hevonen oli Bell´s, Mikolla Bailey´s, minulla Budweiser. Helpot nimet muistaa! Anttikin laitettiin hevosta harjaamaan, satuloimaan, suitset päälle ja matkaan! Aurinko paistoi, hevoset oli virkeitä, satulakaan ei ihmeemmin hiertänyt. Viiden tunnin ratsastus kulki laidunmaiden läpi Glen Innesiin. Laitumet on erotettu toisistaan aidoilla joten porttien avaamista ja sulkemista riitti. Black Angus ja Heresford-karjaa oli laitumet pullollaan muttei hevoset niin naudoista piitanneet. Toisin kuin kenguruista! Yksi laukkapätkä meni totaalisen sekavaksi kun lauma kenguruita oli päiväunilla pusikossa vain muutaman metrin päässä meistä. Hevosten säikäyttämät kengurut säntäävät karkuun, samoin kuin kenguruiden säikäyttämät hevoset! Antin hevonen pomppasi pitkän heinikon suojiin eikä uskaltanut tulla pois sieltä. Ratsastaessa tapahtuu koko ajan eikä ratsastaja voi herpaantua torkkumaan.
Antti ratsasti ihan hyvin. Tosin laukkapätkien jälkeen kysyttäessä miten meni, Antti vastasi lakonisesti “painful”. Mutta päivän päätteeksi, Glen Innesin Central Hotellin pubissa ansaittua olutta nauttiessa Antti oli aivan normaalin oloinen, käveli normaalisti eikä vaikuttanut kärsivältä. Eli kaikki hyvin.
Ratsastusretket ovat kivoja koska siten tapaa paikallisia asukkaita ja tutustuu paikkoihin aivan toisella tavalla ja näkee sellaista mitä muuten ei kokisi. Glen Innesissa Jo oli kanssamme, söimme yhdessä illallisen täpötäydessä pubin ravintolassa jossa olisimme taatusti tunteneet olomme orvoksi ilman paikallisen mukanaoloa. Pieni tuppukylä muuttui kodikkaaksi ja ystävälliseksi. Mukanamme ratsasti paikallinen pariskunta,Glen Innesin ruokakaupan kassa; takaisin ratsastaessa seurana oli tämän Julien isä.
tiistai 3. toukokuuta 2011
Matka loppuu kun on sen aika
Istun Chennain kodin työhuoneessa tietokoneen ääressä ja juon Brasiliasta ostamaani kahvia mietiskellen Australian lomaa. Maailma on mennyt omalta kohdaltani kovin pieneksi.
Australia oli tavattoman positiivinen kokemus ja onnistunut reissu. Antin opiskelut ovat väljiä koska pakollisia luentoja on vain kerran viikossa ja koska oli pääsiäisloma, niin pystyimme olemaan koko 10 vuorokautta yhdessä. Paitsi Sydneyssä Antti tietenkin asui omassa luukussaan ja me Mikon kanssa hotellissa. Hotellimme oli kuitenkin kävelymatkan päässä Antin kämpästä Coogeessa joten joinakin aamuina Antti tuli aamiaisellekin hotelliimme. Jollei muuta niin ainakin ruokimme poikamme hyvin koko matkan ajan!
Antin valitsema asuinalue on kallista mutta varmasti sen arvoista. Oli hienoa meidänkin herätä aamulla ja mennä parvekkeelle ihailemaan merta, hiekkarantaa, rannalla jumppaavia ihmisiä, koiranulkoiluttajia, uimareita, kävelijöitä ja juoksijoita. Jollen ole kyllästymiseen asti tästä jo vouhkannut, totean että australialaiset tuntuvat olevan ulkoilmaihmisiä. Viimeisenä iltana kävelimme ihanan iltalenkin Antin kämpiltä hotelliimme, rantaa pitkin, tyrskyjä ihaillen, ihmeen kuivaa ja raikasta meri-ilmaa hengittäen. Kävelyn jälkeen istuimme hotellin terassilla viiniä ja olutta nautiskellen ihanan leppeässä pimeässä illassa jutellen.
Se sunnuntai oli leppoisuudessaan mukava ja juuri sopiva päätös aika hektisellekin lomalle. Yhteisen hotelliaamiaisen jälkeen ajoimme Antin yliopistoa katsomaan. Sunnuntaina siellä oli, kuten Antti ja kaikki muut länsimaalaiset ovat todenneet, vain aasialaisia. Aasialaiset tulevat meidän kokemuksen mukaan ulkomaisiin yliopistoihin suorittamaan kiireesti tutkinnon ja säntäävät takaisin omaan maahan. Kansainvälistyminen on surullisen vähäistä kun kiinalaiset ovat omissa suurissa porukoissa, intialaiset omissa ja korealaiset omissaan. Länsimaalaisilla on vaikeuksia ymmärtää aasialaisten englantia emmekä mekään ohikulkevista opiskelijoista tienneet mitä kieltä he puhuivat. Antti väitti että se oli englantia. Antin mukaan joskus proffat suosittavat kiinankielisiä kirjoja opiskelijoille luettavaksi jotta he saisivat kurssit suoritettua huonolla englannillaan!
Yliopisto oli varsin betoninen eikä mikään arkkitehtooninen helmi mutta sympaattinen. Kallis tonttimaa oli huolella täytetty ja kampus oli tiivis ja sokkeloinen, kompakti. Law Building oli uusin, 2006 valmistunut ja oikein hieno. Näimme sen Antin mainitseman Computer Labin jossa Antti lukee kaiket päivät. Computer Labin porukasta on muodostunut kaveripiiri jonka kanssa mennään yliopistolta suoraan illalla syömään ja iltaa istumaan. Omassa huoneessaan Antti onkin vain nukkumassa.
Yliopistolta suunnistimme Hertzin autovuokraamoon ja palautimme Toyota Camry Hybridin johon olimme olleet hyvin tyytyväisiä. Jollei elämämme muuten ole kovin ekologista kun lennämme ympäri maailmaa jatkuvasti, ainakin auto oli bensaa säästävä. Kävelimme Sydneyn keskustaan upeaan Queen Victoria Buildingiin, 1898 valmistuneeseen ostoskeskukseen jossa on kauppoja joihin meillä ei ole varaa mennä sisään. Mutta mukavaan kevyeen välipalaan ja ihmisten katsomiseen paikka oli erinomainen.
Jatkoimme vaeltamista lämpimässä auringonpaisteessa The Rocks-alueelle Sydneyn satama-alueen tienoille. Siellä on kapeita kujia, kauppoja, ravintoloita ja markkinakojuja ja ainakin nyt kauniina sunnuntaipäivänä valtavasti ihmisiä. Pysähdyimme saksalaisen Bierstuben ulkopöytään valkoviinille ja ihmettelimme kuinka vieressä istuvat kaksi railakkaan länsimaalaisesti pukeutunutta kiinalaistyttöä vetäisi kikatellen litran oluttuoppinsa tyhjiksi ja tulivat vain suloisen riehakkaiksi. Kaikki kiinalaisetkaan eivät siis istu kirjastossa nenä kiinni oppikirjoissa sunnuntaina.
Vaeltelu jatkui Oopperatalon puoleiselle satama-alueelle jossa pysähdyimme varhaiselle illalliselle. Aurinko alkoi laskea puoli kuuden aikaan ja kaupungin valot heijastuivat upeasti meren pintaan. Sydneyn satama ja keskusta on vireä paikka, ihmisten kokoontumispaikka, täynnä ravintoloita, kahviloita ja kävelyreittejä.
Otimme bussin Coogeehen, Sydneyn lähiöön, jos niin voi sanoa. Puolessa tunnissa olimme Antin kämpillä josta aloitimme sen ihanan leppeän iltakävelyn josta juttuni aloitin.
Seuraavana aamuna emme enää tavanneet Anttia joka lähti omia teitään yliopistolle ja me otimme taksin lentokentälle ja jätimme haikeina Australian.