Huomenna on viimeinen työpäivä! Tullessani Suomeen ajattelin että olen tosi pitkään täällä ja oikein asetun olemaan. Tuskin olen ehtinyt kaupungillekaan! Porvoon terveyskeskus oli kiva ja Mäntsälä sen jälkeen oli järkytys. Kaikki oli kamalaa siellä, potilaat, rakennus ja itse Mäntsälä. Voi kauhistus mikä loukko!
Mutta neljä viikkoa mäntsäläläisten kanssa tekee tehtävänsä. Mäntsälän asukkaat ansaitsevat paremman terveydenhuollon. Olen yhtäkkiä henkeen ja vereen Pro-Mäntsälä-ihminen ja on hirmuisen haikeata lähteä pois. Huomenna menen Pornaisten pienelle terveysasemalle joten tänään hyvästelin Mäntsälän porukan. Kaikki oli niin ystävällisiä ja suri ihan aidosti että lähden pois, että oikeastaan tulin iloiseksi. Minusta on pidetty ja olen tehnyt varmasti hyvää työtä.
Pidän Mäntsälän mielessäin.
3 kommenttia:
Muutama viikko sitten järjestettiin turnaus, jossa IBM:n tietokone ”Watson” kilpaili tietovisailu Jeopardyssa kahta kaikkien aikojen menestyksekkäintä visailijaa vastaan. Aikaisemmat tietokoneen ja ihmisen väliset kilpailut ovat olleet alueilla, jotka sopivat hyvin tietokoneille. Esimerkiksi shakki on lopultakin pelkkää matematiikkaa, joten tietokoneen voitto on oikeastaan selvä, jos vaan on tarpeeksi laskentakapasiteettia. Tämänkertainen kilpailu oli sen sijaan sellainen, jossa ihmisellä on luontaisesti paremmat edellytykset kuin tietokoneella. Pärjätäkseen Jeopardyssa on oltava oivallusta ymmärtää puhuttua kieltä; sanaleikkejä ja kielikuvia. Pelkän tietoviisauden lisäksi on oltava nokkela. Lopulta Jeopardy voitti kanssakilpailijansa varsin selvästi.
Kuuntelin eilen NPR:n podcastia, jossa pari tiedemiestä keskustelivat mitä johtopäätöksiä Watsonin voitosta voidaan tehdä. Molemmat pitivät selvänä, että monet korkeaa koulutusta vaativat ammatit tulevat katoamaan. Monissä tehtävissä kun ei oikeasti tarvita varsinaista ajattelua vaan pelkästän tosiasioihin perustuvaa päättelyä, missä tekoäly on ihmistä parempi. Jo nykyisellä teknologialla esimerkiski hahmontunnistus on tarkempaa kuin mihin ihminen pystyy. Yhtenä esimerkkinä hyvinkin pian katoavasta ammatista he pitivät radiologin työtä. On täysin mahdollista kehittää tekoäly, joka pystyy tarkempaan ja luotettavampaan röntgen ym kuvien analysointiin kuin ihminen.
Itselleni tuli tästä mieleen, että samoin käy varmasti lähes kaikkille erikoislääkärin ammateille. Kone on yksinkertaisesti tehokkaampi seulomaan ja analysoimaan tietoa kuin ihminen. Olisi varmasti mahdollista rakentaa jo nykyisellä teknologialla tekoäly, joka päihittäisi diagnostiikassa millaisen tahansa House-tiimin.
Mutta yleislääkäriä tietokone ei pysty korvaamaan, siihen tehtävään tarvitaan ihminen. Yleislääkäri tulee käyttämään tekoälyä apunaan sen sijaan, että lähettäisi potilaan erikoislääkärille. Olen entistäkin vakuuttuneempi siitä, että yleislääkäri on lääkärikunnan kuningas!
Jo Amerikan vuosina tapasin Bostonissa yhden maailman johtavimman radiologin "röntgenlääkärin" joka jo silloin oli vanha mies. Hän esitti mullistavan käsityksensä ettei ole mitään järkeä radiologien olla lääkäreitä. Että melkein kuka hyvänsä voidaan kouluttaa tekemään tarvittavat temput ja analysointi onnistuu koneilla. Kun kirjoitin EKG-tulkkaamisen vaikeuksista 27 vuotta sitten Ilmajoella kirjan kuvien avulla, nyt ekg tulostuu analyysin kanssa. Se ei ole 100% oikea, mutta suuntaa antava ja tiedän että moni luottaa niihin oikeasti. En tiedä. Näin viimeisenä työpäivän aamuna - Pornaisten pienessä sivuterveyskeskuksessa keskellä satumaisen kaunista maaseutua - minusta tuntuu että ihmiset tarvitsevat ihmisen perustasolla.
Watsonista tulisi oiva apuri moneen muuhunkin työhön. Esimerkiksi lakimies voisi kysäistä jotain kinkkistä kysymystä Watsonilta, joka pikaisesti selaisi läpi miljoona oikeusjuttua ajatuksen kanssa, löytää sieltä relevantit ennakkotapaukset ja antaa mielipiteensä.
Watson keskittyi kirjoitetun tiedon tutkimiseen. Se on hankalaa, ja silti se menestyi tehtävässää loistavasti. Jos vastaavan koneen valjastaa käyttämään myös kvantitatiivista dataa, tulokset olisivat varmasti vielä paremmat. Ekonomistin elämä helpottuisi todella paljon jos Watsonille syötetään maailman tilastoviranomaisten julkisesti saatavilla oleva data ja yhdistetään se Gap Minderin datan visualisointiin. Toki se voisi tehdä ekonomistin työttömäksikin.
Lähetä kommentti